Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Akzo Nobel продава химическия си бизнес за 10,1 млрд. евро

Купувач е американският фонд за частни капиталови инвестиции Carlyle Group

Akzo Nobel продава химическия си бизнес за 10,1 млрд. евро

Снимка: Архив Ройтерс

Akzo Nobel обяви, че продава химическото си подразделение на американския фонд за частни капиталови инвестиции Carlyle Group за 10,1 млрд. евро в сделка, която ще трансформира холандската компания единствено в доставчик на бои и покрития, съобщава Bloomberg.

Продажбата слага край на турбулентен период за холандския производител, белязан от враждебен опит за придобиване за 29 млрд. долара през миналата година от конкурента PPG Industries и влиянието на активиста инвеститор Elliott Management.

Главният изпълнителен директор Тиери Ванланкер, който се опитва да запази бъдещето на Akzo Nobel в ръцете си, ще трябва да се постарае сериозно, за да изпълни амбициозните финансови цели за 2020 г. Те включват възвръщаемост от 50% от продажбите и маржове от 15% - рентабилност, която съответства на тази на конкурентите.

Цената на акциите на Akzo Nobel скочи с 4,9% до 78,74 евро за брой на борсата в Амстердам след новината. По-голямата част от постъпленията ще бъдат разпределени на акционерите, както бе планирано, заяви Ванланкер. Akzo Nobel пое това обещание, след като категоричният отказ да се ангажира с PPG разочарова някои инвеститори, включително активиста Elliott. Те ще получат около 6 млрд. евро, сочи оценка на анализатора от Bernstein Джеръми Редениус.

Ванланкер заяви, че раздялата с химическия бизнес ще поднови „страстта“ на Akzo Nobel към бои и покрития като трета по големина компания в света и ще гарантира, че компанията е „с правилния размер и инструменти“.

Financial Times съобщи по-рано, че американският фонд е надделял над конкуренти, включително обща оферта на Advent International и Bain Capital и група, включваща Apollo Global.

Продажбата оценява подразделението на 10,1 млрд. евро включително нетния дълг, заяви Akzo Nobel, добавяйки, че очаква да получи кешово плащане от 8,9 млрд. евро. След приспадане на разходите и някои задължения се очаква нетните постъпления да бъдат около 7,5 млрд. евро.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Доставките по "Ямал" все още са в направление от Германия към Полша