IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЛДЕ става „Обновена Европа“ в Европейския парламент

Присъствието на нови членове от Франция, които се разграничават от термина „либерал“ принуди ръководството на групата да смени нейното име

10:50 | 13.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ги Верхофщад. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ги Верхофщад. Снимка: Ройтерс

Основната центристка политическа група Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) сменя своето име в Европейския парламент на „Обновена Европа“, след като стана свидетел на приток на нови френски членове, които се разграничават от термина „либерали“, съобщава Euractiv. 

Бившият белгийски премиер и лидер на преименуваната група Ги Верхофстат обяви промяната с думите: „Нашата мисия е да обновим Европа“.

Други членове на партията обаче изглеждаха по-малко уверени.

„Това трябва да запази присъствието на нашите нови френски партньори, но много от нас ще продължат да наричат обединението Либералната група“, посочи в Twitter Крис Дейвис, британски евродепутат от Северозападна Англия.

Във Франция, терминът „либерал“ е честно използван пренебрежително срещу центристите, за да ги обвърже с правото за свободен пазар, а бившата вече АЛДЕ тъкмо получи приток на представители от тази страна.

Около 21 френски центристи бяха избрани през май под знака „Ренесанс“ и водачеството на президента Еманюел Макрон, като се присъединиха в последствие към АЛДЕ.

Либералите преговарят с консерваторите от Европейската народна партия (ЕНП), социалистическия Прогресивен алианс на социалистите и демократите (S&D) и Зелените за сформиране на мнозинство зад проинтеграционната платформа от юли в рамките на новия Европейския парламент с мандат от пет години.

Но те остават разделени относно избора за кандидат за председател на Европейската комисия, който трябва да бъде номиниран от лидерите на Европейския съюз (ЕС) и одобрен от мнозинството в Страсбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Тези от Алде бяха комунисти всичките до последния болшевик техния вожд Ги Верхофстат и те искаха да строят европейски съветски съюз ессср. Сега са си сменили името, но трябваше да се кръстят екпсс, щеше да им приляга повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още