Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Aldi, Ikea, KLM... Кои са клиентите на Wirecard?

Сметките на клиентите на банката са обезпечени от фонда за гарантиране на депозитите на частни банки - до общо 19,7 млн. евро на клиент

Aldi, Ikea, KLM... Кои са клиентите на Wirecard?

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Фалитът на германския финтех играч Wirecard първоначално няма да има последствия за клиентите на търговеца на дребно Aldi. „Aldi Süd е договорен партньор на Wirecard Bank AG, която има пълен германски банков лиценз, под надзора на Федералния орган за финансов надзор (BaFin) е и не е част от планираното производство по несъстоятелност", заяви дискаунтърът пред Die Welt. Сътрудничеството с банката е ограничено до обработка на плащания с кредитни карти и бизнес с подаръчната карта Aldi, пояснява още търговската верига.

„Досега няма промени за нашите клиенти и в двете направления. Както обикновено при Aldi Süd, можете да плащате с кредитните си карти, както и да осребрите вашите подаръчни карти Aldi. Кредитът върху картите е сигурен и покрит", заявиха от компанията.

Aldi е била в контакт с Wirecard, за да изясни въпроса, но от веригата не коментираха спекулации за по-нататъшния курс на отношенията.

Още по темата

Aldi е първият германски търговец, който се изказа в рамките на скандала с Wirecard. Досега се говореше само за азиатски компании, които обявиха, че възнамерява да прекратят бизнес отношенията си с компанията. Азиатската услуга за споделяне на пътувания Grab - конкурент на Uber – замрази плана си за обработка на всички плащания чрез Wirecard.

Според по-ранна информация от групата над 300 000 търговци по света използват системата на Wirecard за трансакции с кредитни карти. Предвид фалшифицирането на финансовия отчет в Азия е съмнително дали това число е вярно.

В Европа сред клиентите са компании като Aldi, Ikea и KLM. Сега те вероятно ще потърсят други партньори.

В четвъртък Wirecard подаде заявление за фалит. В баланса на компанията липсват най-малко 1,9 милиарда евро.

Wirecard-Bank обаче не е засегната от този фалит. От тази седмица обаче тя се проверява от специален представител на финансовия надзор  BaFin.

Освен всичко друго, целта е да се предотврати изтичането на пари от банката към групата. Сметките на клиентите на банката са обезпечени от фонда за гарантиране на депозитите на частни банки - до общо 19,7 милиона евро на клиент.

Сега ще бъде от съществено значение как ще се държат компаниите с кредитни карти. Visa и Mastercard все още не са коментирали темата по същество.

„Стабилността на платежната екосистема винаги е нашата основна грижа", казва Visa. „Ние наблюдаваме внимателно текущото развитие и оценяваме всяка нова информация веднага щом стане известна“. Приоритетът ще бъде поддържането на целостта на платежната система и защитата на клиентите.

От Mastercard поясняват, че внимателно наблюдават ситуацията. Говорител заяви: „Нашият приоритет е да гарантираме, че хората могат да продължат да използват своите карти. Ще продължим да работим с всички страни и сме готови да предприемем каквото и да е необходимо“.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 2 месеца
Фин тех, Фин-тех, и накрая ги финтираха, както Стоичков защитата финтираше.
Както е казвал покойния вече Пол Волкър - най-голямото откритие във банковото дели е банкоматът. Другите те финтират. Ама той и банкомата може да те финтира ...

Още от Европа
Алексей Навални очаква възстановяването му да продължи дълго