IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alitalia бе спасена след съгласие за набиране на свеж капитал

Спасителният пакет е в размер на 500 млн. евро, от които 300 млн. ще бъдат набрани от настоящите акционери, а останалите ще бъдат отпуснати от банки

14:36 | 12.10.13 г.
Alitalia бе спасена след съгласие за набиране на свеж капитал

Италианският национален въздушен превозвач Alitalia избегна фалита, след като акционерите  се съгласиха да бъде набран свеж капитал, включително с тяхно участие, съобщи BBC.

Вчера бордът на директорите на авиокомпанията съгласува спасителен пакет от 500 млн. евро. Акционерите ще осигурят 300 млн. евро, като 75 млн. от тях ще дойдат от италианските пощи. Останалата част ще бъде предоставена от италианските банки Intesa Sanpaolo и Unicredit, като част от тях ще бъдат възстановени от авиокомпанията, а останалите ще бъдат преобразувани в акции.

Alitalia бе на ръба на фалита и от основния ѝ доставчик на гориво Eni бяха заплашили да спрат зареждането на самолетите днес, ако тя не успее да си осигури финансиране.

В 67-годишната си история авиокомпанията рядко е била на печалба, като през първата половина на годината загуби 294 млн. евро. Италианското правителство обяви, че в нея предстои мащабно преструктуриране.

Най-голям акционер в Alitalia остава френско-хорандският ѝ конкурент Air France-KLM с дял от 25%. Оттам обявиха, че ще вземат решение дали да участват след събранието на своите акционери, насрочено за понеделник.

„Решението на борда на директорите на Air France-KLM в подкрепа на извънредния план по никакъв начин не предпоставя решението ни дали да участваме в увеличаването на капитала“, заяви говорител на компанията, цитиран от Ройтерс. По-рано вчера от френско-холандския консорциум бяха обявили, че ще поставят тежки условия, за да предоставят помощ.

Според Ройтерс решението е краткосрочно, тъй като разходите на Alitalia достигат 10 млн. евро дневно.

„Държавата национализира отново водещата си авиокомпания с парите на данъкоплатците“, категоричен бе Андреа Джуричин, транспортен анализатор в университета Bicocca в Милано. „Това решение ще позволи на Alitalia да оцелее, но в никакъв случай и да расте“, добави той.

Големият залог от гледна точка на правителството са определяните от него като „стратегически актив“ 14 000 работни места и опасенията, че някои от вътрешните полети, които са от съществено значение заради недобре развитата пътна и железопътна структура в някои части на страната, може да бъдат закрити, ако авиокомпанията бъде поета от чуждестранен инвеститор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още