Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Алкохолът и цигарите в България са най-евтини в ЕС

В същото време цената на млякото, сиренето и яйцата е почти на средното равнище в съюза, сочат данни на Евростат

Алкохолът и цигарите в България са най-евтини в ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

Алкохолът и цигарите в България са били най-евтини сред страните членки на ЕС през 2018 г., но цената на млякото, сиренето и яйцата почти се доближава до средното равнище в съюза, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Ценовите равнища на алкохола у нас са се равнявали на 74% от средното равнище в съюза, колкото и в Румъния. Цената на тютюна пък е била 49% от средното ниво в ЕС, сочат данните на европейската статистика. Най-скъпо алкохолът и цигарите излизат съответно във Финландия със 182% от средното ниво в ЕС и Великобритания с 204% от средното в съюза.

В същото време обаче цената на млякото, сиренето и яйцата се е равнявала на 98% от средното равнище в съюза, което поставя страната ни на десето място сред страните членки. Най-скъпо тези хранителни продукти са излизали в Кипър със 136% от средното ниво в ЕС, а най-ниска е цената им в Полша със 71% от средното ниво в ЕС.

България е на трето място в съюза и по най-ниски цени на хранителните стоки и безалкохолните напитки със 76% от средното равнище в ЕС, като те излизат по-евтино само в Румъния и Полша, съответно 66% и 69% от средното равнище в съюза. Най-високи са били цените в Дания със 130% от средното ниво.

Сравнение на цените на храните и неалкохолните напитки в ЕС през 2018 г. Графика: Евростат

Цената на хляба и зърнените култури в България е втората най-ниска в ЕС с 62% от средното равнище, като тя е по-ниска само в Румъния – 54% от средното. Най-скъпо тези продукти са излизали в Дания със 152% от средното равнище в ЕС.

Българите купуват и второто най-евтино месо в съюза с 64% от средното ниво, като преди страната ни са само Румъния и Полша с 63% от средното равнище на цените в ЕС. Най-висока е била цената на месото в Австрия със 146% от средното ниво в съюза

През 2018 г. цените на кошница от храни и безалкохолни напитки в най-скъпата страна членка на ЕС са били два пъти по-високи от тези в най-евтината. Дания е била страната с най-високи цени на храните и безалкохолните напитки със 130% от средното равнище в ЕС, следвана от Люксембург и Австрия с по 125%, Ирландия и Финландия с по 120% и Швеция със 117%, показват данните на Евростат.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 3 седмици

Още от Европа
Германските домакинства – заможни както никога досега