IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allergan разширява обратното си изкупуване на акции до 15 млрд. долара

По време на представянето на финансовия си отчет компанията определи и първия си дивидент за тримесечието

15:40 | 02.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фармацевтичната компания Allergan разшири в сряда програмата си за обратно изкупуване на акции с 5 млрд. долара до 15 млрд. долара и определи първия си в историята дивидент за тримесечието, съобщава Ройтерс.

Акциите на компанията, която представи и финансовите си резултати за третото тримесечие, поскъпнаха с 1,6% до 212 долара в търговията преди отварянето на пазара.

Приходите са нараснали с 4,4% през тримесечието, след като по-високите продажби от ключови продукти, например препаратът срещу бръчки Botox и капките за очи Restatis, са помогнали да се компенсира спада в търсенето на други лекарства, включително за лечение на Алцхаймер. Понижението се дължи основно на конкуренция от страна на генерични лекарства.

Фармацевтичната компания заяви, че стартира редовен паричен дивидент за тримесечие от 70 цента на акция, като първият ще се изплати през първото тримесечие на 2017 г.

Allergan, която през май обяви, че ще закупи обратно акции за 10 млрд. долара, обяви, че ще закупи акции за още 5 млрд. долара.

Компанията бе създадена, когато базираната в Дъблин Actavis купи производителя на Botox през март 2015 г., отнемайки я от подалата оферта за враждебно придобиване Valeant Pharmaceuticals и приемайки името Allergan.

Четири месеца по-късно Allergan договори продажбата на генеричния бизнес на Actavis на Teva Pharmaceuticals за 40,5 млрд. долара. Компанията продаде и бизнеса си за разпространение на лекарства Anda за 500 млн. долара, отново на Teva.

Нетните приходи на Allergan са нараснали до 3,62 млрд. долара през третото тримесечие до 30 септември, което е малко под средната оценка на анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters, за 3,68 млрд. долара.

Нетната загуба от продължаващите операции, без да се включват данъците, се е стеснила до 380,1 млн. долара, или 1,15 долара за акция, от 875 млн. долара, или 2,40 долара за акция, преди година.

Без специалните ефекти печалбата на компанията възлиза на 3,32 долара за акция.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още