Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Allianz изключва пандемията при новото имуществено застраховане

Експерти смятат, че бъдещите пандемични рискове не могат да бъдат покрити само от застрахователната индустрия

Allianz изключва пандемията при новото имуществено застраховане

Снимка: EPA/PETER KNEFFEL

Германският застраховател Allianz няма да предостави пандемично покритие за коронаворуса за новосключени застрахователни полици за имущество и злополуки, дори и да има изключения, заяви пред Bloomberg членът на Борда на директорите Клаус-Петер Рьолер във вторник. Коронакризата генерира голяма загуба за групата през първата половина на годината. 

Още по темата

Според Рьолер в основата на застраховката "Имущество и злополука" няма "принципно застраховка за пандемии". В това отношение в дивизията за имущественото застраховане описанията на продуктите са преработени. „Тук изпълнението е почти завършено“, каза той. Като пример Рьолер, който бе повишен в борда на директорите на застрахователя тази година, посочи новия продукт за закриване на компании на германския пазар.

„В областта на отговорността ние възприемаме по-диференциран подход“, продължи той. В момента отделните оперативни звена в групата са в процес на адаптиране на техния застрахователен подход. „Този ​​нов подход варира от оптимизиран анализ на риска до изрични изключения”. 

През първата половина на годината кризата доведе в Allianz до отписвания в размер на  1,2 милиарда евро. Две трети от тях се дължат на застраховките за имущество и злополуки, останалата част - на застраховките “живот и здраве”. Сривът в икономиката в резултат на коронакризата също ще намали сериозно търсенето на застраховки тази година, става ясно от индустриално проучване на Allianz. Пандемията удря световната икономика като „метеорит“, каза Рьолер.  

За цялата 2020 г. компанията не направи прогноза заради продължаващата несигурност във връзка с Covid-19.

Munich Re, също силно пострадал от коронакризата, в момента не сключва нови полици за застраховка на имущество и злополуки, които клиентите могат да използват, за да се предпазят от бъдещи пандемии. 

„Това е в процес на ревизия. За момента правим пауза, например с нова застраховка по подразбиране за събития “, каза членът на борда Торстен Юверек в интервю за Bloomberg този месец.

Според Йорг Асмусен, член на управленския екип на Германската застрахователна асоциация, бъдещите пандемични рискове не могат да бъдат покрити само от застрахователната индустрия. Той се застъпи за създаването на фонд с държавно участие. Съответните предложения са били внесени в министерствата на икономиката и финансите.

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Европа Allianz Allianz Global Investors

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Свтовната икономика ще трябва да се възстанови и без ваксина срещу COVID-19