Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Алтмайер: Не се страхувам от Китай, но уважавам силата на китайския народ

Германският икономически министър подкрепя идеята за създаване на мощни европейски компании, които да се конкурират с китайските технологични дружества

Алтмайер: Не се страхувам от Китай, но уважавам силата на китайския народ

Германският икономически министър Петер Алтмайер: Снимка: Ройтерс

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви в интервю пред Handelsblatt, че не бива и не се страхува от Китай, но „уважава огромната сила на китайския народ“.

„Допреди няколко години Китай беше развиваща се страна, като обърна тази тенденция само за едно поколение. Днес китайските високотехнологични компании са лидери в много области. Трябва да им се признае това постижение“, подчертава Алтмайер.

До голяма степен Китай отвори своите пазари, тъй като известно време страната беше подложена на външен натиск за гаранции за равни възможности, посочва германският министър. 

Още по темата

Според Алтмайер целта му е заедно с европейските политици да помогнат на други държави да изградят пазарна икономика, като възприемат икономическата система на Европа.

Относно възможността китайският технологичен гигант Huawei да снабди с оборудване за 5G мрежи Германия, Алтмайер споделя, че не лобира за нито един доставчик на оборудване.

„С пазарната икономика и върховенството на закона доставчиците не могат да бъдат произволно изключени от пазарен достъп без проверени факти. Ето защо ние подобряваме законодателството относно сигурността и поясняваме, че данните на нашите граждани трябва да бъдат ефективно защитени срещу достъп от други страни. Идеята ми е Китай да бъде интегриран към световните пазарни структури и към всичките правила, които важат за останалите“, коментира Алтмайер.

Според него в един силно глобализиран свят възниква проблем, когато се появи компания монополист. Поради тази причина Алтмайер предлага да се обсъди възможността за създаване на големи и силни мрежови доставчици в Европа, които да се конкурират с Huawei.

“В интерес за Европа е да имаме силни конкуренти“, добавя той.

По отношение на дебата за регулиране на разстоянието между вятърните турбини в Германия, Алтмайер посочва, че предпочита да се придържа към това регулиране.

Предложението за въвеждане на минимално разстояние от 1000 метра между вятърните турбини и сградите в Германия предизвика ожесточена критика от страна на германското министерство на околната среда, което заяви, че проектът с нови правила ще попречи на осъществяването на плана на страната за увеличаване на дела на възобновяемата енергия до 2030 г.

По думите на министъра германската управляваща коалиция е взела това решение с ясна цел.

Алтмайер коментира и въпроса с индустриалните реформи, които продължават да се обсъждат на политическо ниво в Германия.

„Социалната пазарна икономика е голям успех, който искам да подсиля със своята индустриална стратегия за бъдещето. Държавата осигурява добра рамка, а пазарът и компаниите решават къде и как да инвестират. Посочих ясно, че участието на държавата в бизнеса може да бъде само като последна мярка. Този инструмент може да бъде използван само когато всички други решения не дават успех и са застрашени основни стратегически интереси, като технологичното лидерство. Така че ние ясно разчитаме на силите на пазара“, споделя Алтмайер.

Той коментира и критиките, насочени срещу него по по отношение на евентуалните му съмнения в пазарната икономика.

„През целия си политически живот винаги съм работил в името на пазарната икономика. Това ще правя и занапред. Пазарната икономика е единствената икономическа форма, която води до оптимално разпределяне на ресурсите – и по този начин до възможно най-голяма добавена стойност за всички участници, предприемачи, потребители и служители“, подчертава икономическият министър. „Моята индустриална стратегия укрепва социалната пазарна икономика и я прави устойчива в бъдеще“, посочва той.

Алтмайер е твърдо убеден, че мнозинството германци подкрепят идеята за социална пазарна икономика.

„От нас обаче зависи да видим къде работи тя, а там, където не работи, да я поправим“, коментира още той. „Пазарът невинаги функционира гладко и навсякъде. Особено в онези сфери, където държавите действат чрез субсидии и протекционизъм“, добавя министърът.

Относно европейския контрол върху сливанията Алтмайер очаква сериозна подкрепа от страна на новия кабинет на Европейската комисия (ЕК) относно реформите в тази сфера.

„Ние сме съгласни с Франция и Полша по въпроса с реформата на законодателството на ЕС в областта на конкуренцията и Европейският съвет единодушно призова ЕК да изготви индустриална стратегия. Промишлената политика вече е на дневен ред в Европа“, изтъкна Алтмайер.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 6-и април