IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амбициозните приоритети на Франция за нейното председателство на Съвета на ЕС

Целта е Европа да извърви пътя от сътрудничеството вътре в границите на ЕС до това да се превърне в световна сила

11:14 | 01.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският президент Макрон. <em>Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Bloomberg</em></p>

Френският президент Макрон. Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Bloomberg

Франция поема от днес за шест месеца ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз с амбициозни приоритети, които бяха представени за първи път на 9 декември миналата година от президента Еманюел Макрон.

При представянето на тези приоритети Макрон отбеляза, че моментът, в който Франция ще председателства Съвета на ЕС, се характеризира с продължаващата вече близо две години здравна криза, с борбата с климатичните изменения, с дигиталната революция, с растящо неравенство по света и с проблеми с мигрантите, които понякога биват използвани от някои държави за извършването на хибридни атаки. Френският лидер изтъкна, че с всички тези предизвикателства европейските държави ще се справят по-добре заедно, в една обединена Европа, предава БТА.

Макрон заяви, че ако трябва с едно изречение да обобщи приоритетите на френското председателство, той би казал, че това е целта Европа да извърви пътя от сътрудничеството вътре в границите на ЕС до това да се превърне в световна сила, която е напълно суверенна и която сама определя съдбата си.



Френският президент маркира три големи направления, които ще оформят облика на френското председателство:

- Полагането на усилия за една по-суверенна Европа.

Според Макрон суверенна Европа значи на първо място Европа, която е способна да контролира границите си. Защитата на границите е необходимо условие както за гарантирането на сигурността на европейците, така също и за справяне с миграцията, която създаде проблеми на Европа в миналото, заяви френският президент в своята презентация.

В рамките на усилията за създаване на по-суверенна Европа Франция ще инициира реформа на Шенгенското пространство и създаването на механизъм за спешна реакция в случай на криза по границите на ЕС.

Друг елемент от създаването на по-суверенна Европа според френския президент е общата европейска политика в сферата на отбраната. Макрон изтъкна, че европейските страни, независимо от това дали членуват в НАТО или не, имат общи интереси в тази сфера.

Гарантирането на суверенна Европа е свързано и със стабилността на регионите, които са съседни на Европа, заяви Макрон, който обърна особено внимание на отношенията на ЕС с Африка и със Западните Балкани. Той обяви, че 17 и 18 февруари в Брюксел ще бъде проведена среща на върха на Европейския съюз и Африканския съюз, като целта й ще бъде даване на нов импулс на отношенията между Европа и Африка.

- Второто голямо направление на френското председателство на Съвета на ЕС ще бъде изграждането на нов европейски модел на икономически растеж. Европа трябва да произвежда, да създава богатство, но в същото време да бъде социална и в нея да има правила. Френският лидер обърна особено внимание на мястото на дигитализацията в бъдещата икономика на ЕС, като изтъкна, че за да бъде Европа конкурентоспособна в световен план и да може да се съревновава със САЩ и Китай, тя следва да гарантира съществуването на единен дигитален европейски пазар и благоприятни условия за развитието и оставането в Европа на технологични компании. Макрон заяви също така, че Франция ще се бори и за по-голям контрол в киберпространството, особено когато става дума за битката срещу езика на омразата, расизма и антисемитизма.

- Третото голямо направление на френското председателство ще бъде в сферата на културата, изкуството и образованието. Макрон изтъкна, че европейската култура и изкуство са също толкова важни за силата и сплотеността на ЕС, колкото и икономиката и борбата за по-голям европейски суверенитет, и че по тази причина те следва да бъдат насърчавани и подпомагани. Същото важи и за образователните програми и обмени, като например "Еразъм плюс". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още