IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците се готвят за пътуване и почивки, европейците - за лято на недоволство

Заради бавния темп на ваксинационната кампания в ЕС европейската икономика ще изостане значително от тази на САЩ

18:57 | 20.03.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

По-бързото ваксиниране срещу Covid-19 носи обещание, че милиони американци могат да се върнат към почивките на плажа, барбекютата и пътуванията това лято.

За разлика от американците европейците са изправени пред риска да се сблъскат с лято на недоволство, пише The Wall Street Journal.

Правителствата на Европейския съюз се надяваха, че достатъчно европейци ще бъдат ваксинирани в началото на 2021 г., за да отслабят ограниченията и да дадат възможност за относително нормално лято. За милиони бизнеси, които бяха затворени цяла зима, особено в Италия, Гърция и Испания, където туризмът съставлява голяма част от работните места и икономическата дейност, това би било огромно облекчение.

Вместо това бавният темп на ваксинационната кампания в ЕС, заедно с опасенията относно безопасността на ваксината на AstraZeneca, означава, че европейската икономика ще изостане значително от тази на САЩ.

Редица държави от ЕС, включително Франция и Италия, възстановиха строгите ограничения, тъй като продължават да се борят с високи нива на заразени. Според данните на Google Mobility посещенията на търговски и развлекателни пространства като ресторанти, кафенета и търговски центрове в Западна Европа са на половината от нивото на преди пандемия. В САЩ посещенията са с около 10% под нивото, когато коронавирусът удари.

Икономиката на еврозоната се очаква да се свие през първите три месеца на 2021 г., навлизайки в двойна рецесия, докато американската се очаква да нарасне с 1.5% за същия период.

А бавната ваксинационна кампания предполага, че икономиката на еврозоната ще продължава да се сблъсква с трудности в продължение на месеци. Големи държави от ЕС като Франция, Германия и Италия са поставили поне по една доза от ваксината на по-малко от 10% от населението си в сравнение с 23% в САЩ.

ЕС си постави за цел държавите членки да ваксинират 70% от населението си до септември - цел, която повечето от тях са заявили, че ще постигнат или надхвърлят. Но това темпо остава несигурно предвид проблемите с доставките и отказа на много европейци да се ваксинират с AstraZeneca.

Представители на туристическия сектор в Италия се опасяват, че ваксинационният процес няма да успее да спаси летния сезон. Според Световния съвет за пътувания и туризъм туризмът и пътуванията допринасят за около 13% от БВП на Италия. Този дял нараства до 14% за Испания и 21% за Гърция. Делът в САЩ и по-голямата част от северната част на Европа е под 10%.

Общите приходи от туризъм и пътувания през миналата година са спаднали наполовина в Италия до 88 милиарда евро - или 105 милиарда долара - и с близо две трети в Испания до 44 милиарда евро, показват данни от проучване на Oxford Economics.

Не е ясно какви ограничения правителствата планират да запазят през лятото. Възможността за пътувания с известни ограничения миналото лято постави началото на втората вълна на пандемията.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
хаха ... кажи на гевендиева от долния етаж , тя пали свещи за здраве на "бащицата" ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 3 години
готвят се... джонката им даде чек за *** цел :) ... а ние се готвим да гарантираме още кюлчета за Мутрата ! :) ...и да не забравите оффци, герб иначе идат кАмунистите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 3 години
леле дядя вова , ваште плащат в долари за изнасяне на инфо , на теб що в рубли ти плащат ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 9
ing5rov
преди 3 години
не съм градски ... ти гледай да намериш тебе кой да те начеше , че одъртя пред монитора , нема мераклии , а Гевендиева ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
градски , пак ли те сърби ... ?! нема кой да те начеше ли ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
препарат за бързо дебилизиране .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
korn
преди 3 години
Споре мен в цялата тази история е замесена извънземна раса. Поставила е условия на всички политици, че ако не ни инжектират с някав препарат ще ни взривят със супер мощно оръжие. А какво има в тази ваксина след време ще се разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Двата пенсионера от ОФ пак са грачили.Веднъж инженерчето го заболяло глава, отишъл на преглед, доктора правил-струвал, нищо не се получило.Решили да го оперират.Отворили му черепа и какво да видят, вътре празно, само една връв косо минава и това е.Хирургът се чудил, чудил, пък решил да я среже.Срязал я той и...на инженерчето му паднали ушите.:0)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
ing5rov
преди 3 години
какво бе , лапников , задави ли се ?! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още