IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската мечта за шистов газ избледнява в Полша

Eдин след друг големи играчи в сектора се оттеглиха, а резултатите от проучванията не се оказаха добри

11:42 | 04.02.15 г. 11
<p>
	Съоръжение за добив на шистов газ на полската PKN Orlen в югоизточна Полша.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Съоръжение за добив на шистов газ на полската PKN Orlen в югоизточна Полша. Снимка: архив Ройтерс

Представата за Елдорадо на шистовия газ в Полша, подхранвала мечтите за енергийна независимост и огромни печалби в страната, все повече се отдалечава, след като един след друг големи играчи в сектора се оттеглиха, а резултатите от проучванията не се оказаха добри, информира Франс прес.

След "прекомерния" първоначален оптимизъм, породен от оценките за възможни за експлоатация залежи с обем до 1,920 трилиона кубични метра и отявления интерес на световните гиганти, сега в Полша настъпи разочарование, посочва Гжегож Куш, експерт в международната консултантска компания PricewaterhouseCoopers.

Обявеното неотдавна оттегляне на американската компания Chevron последва отказа на френската Total и италианската Eni. Други гиганти като Exxon, Talisman и Marathon Oil се бяха оттеглили от Полша още преди това. Според Гжегож Куш това не е изненадващо, тъй като пазарът не се е оказал така печеливш, както се е смятало.

По думите му в основата на оттеглянето на големите групи от Полша са слабите резултати от досегашните проучвателни дейности, спадът на цените на горивата на световния пазар и по-привлекателните перспективи за добив в други части на света - наред с полската бюрокрация и обявените увеличения на данъците в сектора.

Според Анджей Шченшняк, полски експерт в енергийния сектор, решаващи са били геоложките проучвания - от общо 68 сондажа, извършени досега в Полша, нито един не е дал положителни резултати по отношение на рентабилността.

Полската министър-председателка Ева Копач от своя страна посочи вчера, че сондажите ще продължат.

Петнайсетина компании в момента продължават проучванията, сред които са ConocoPhillips, Wisent Oil&Gas, Stenaи полските PGNiG, PKN Orlen и Lotos.

В стремежа си да гарантира енергийната си независимост, силно зависимата от руските газови доставки Полша обяви инвестиции на стойност 12,5 милиарда евро до 2020 година за експлоатация на залежите си от шистов газ.

Ако тези залежи бъдат доказани, Полша ще се нареди на трето място сред богатите на газ европейски страни след Норвегия и Холандия, по данни на Националния геоложки институт.

Първоначално полското правителство обяви началото на търговската експлоатация на шистов газ от 2014 година. Това обаче така и не се случи.

Полша, която е с население от 38 милиона души и е най-голямата икономика в Централна и Източна Европа, потребява в момента около 16 милиарда кубични метра газ годишно, две трети от които се внасят, главно от Русия. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
Защо да не остане? Ако ползват правилните технологии, защо не? -Друг въпрос, че с този "факинг" ...;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Като гледам, от това дупчене, място за отглеждане на жито няма да остане!Май Европа ще мине на ориз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Пояснявам: Това подзаглавие "Eдин след друг големи играчи в сектора се оттеглиха, а резултатите от проучванията не се оказаха добри"... е чудесен пример, как може и се прави демагогия: "Невинно пропускаш" дребна "подробност" - и си готов. Забележете, ЧИИ КОМПАНИИ СИ ТРЪГНАХА. Май...май само американски....и се запитайте, кой печели от това да "няма газ".Не казвам, че със сигурност има. Но,1. Защо останалите не си тръгват? Дали пък не са по...глупави?2. Пробили 68 сондажа. И? 3. Колко подземни ОБЕМА са "прослушали"? Максимум, 68 СРЕЗА. А шистите, знаем, са глинести, газонепропускливи. 4. В колко % от нефтените сондажи бликва нефт? 5. Поне въглища в Полша има. Нима там не са дупчили? Или нямат технология за въглищен газ?Има и други въпроси, но май и тези не са малко. Хайде, нека не открият 2 трилиона кубика, а "само" половин. За поне 31 години напред да се осигурят, дали пък не си струва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Който ми е пуснал минусите, вероятно, и от Боко знае повече та, нека сподели, да ни зарадва ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХ! !! ! !Боко 'сичко знае, Той Е ВеликЪ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
"Ако тези залежи бъдат доказани, Полша ще се нареди на трето място сред богатите на газ европейски страни след Норвегия и Холандия, по данни на Националния геоложки институт."На четвърто, моля! България е на първо място - така каза Премиерът на България, а на него му казал американският посланик в София!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Pyramid
преди 9 години
То и своите, за да те слушат, трябва периодично да ги шамаросваш, по логиката на Вашингтон. Да не си помислят, че без държавата зад гърба си, могат нещо да правят. И - ето ти ги, шамаросаха и своите. Близко до ума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 9
Pyramid
преди 9 години
Момент: Кой гарантира, че точно американците са мечтали и наистина са целяли да има силна и независима полска индустрия? Краварите гледат да утикат собствената си продукция, произведена в континенталните ШАШ и...какъв по-добър начин да убедят останалите освен, да "докажат", че там газ няма? Ето, изтеглиха се по команда от родината бойците, разузнали с бой. Ами ако това е била задачата им? Чичо Сам с лека ръка жертва целия си шистов бранш /после ще напечата още едни хартийки, ще даде заеми, които ще опрости/ -само и само, да срине разни там руски, европейски и др. производители и износители, като им шамароса експорта с ниски цени."семеен Приятел". Ти го пускаш в дома си, он тича да ти *** булката, егати "приятелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 6
deant
преди 9 години
Да знаеш, че имаш в недрата шистов газ е много добър коз когато пляскаш лошите руснаци, или който и да е друг доставчик. А какъв коз е да разбереш, че си гол и бос и без доставки си останал на студено? Как ще се бориш за цена тогава? Въпрос, който и ние трябва да си зададем, за да не се окажем и ние на сухо като си пробием плодородните земи. Мисълта ми е да не лаем много много, щото все по гладни и бедни ставаме от година на година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 9
Internet
преди 9 години
лелее каква рубладжийска пропагандаИ още рубладжийски пропаганди:Ръстът в производството на петрол в САЩ може да спре през втората половина на 2015 г. и да се насочи към спад през 2016 г., ако цените на петрола останат ниски, което би било в ущърб на производителите, се отбелязва в доклад на анализаторската компания IHS, който е изготвен след изследването на 39 хиляди петролни кладенеца в САЩ.Редица големи енергийни корпорации, включително Chevron Corporation и ConocoPhillips, обявиха, че ще намалят бюджетите си през 2015 година заради ниските цени. Според IHS повече от половината петролни кладенци в САЩ през 2014 са работили на загуба при цена от 60 долара за барел, а 30% от новите кладенци са работили на загуба при цена на петрола под 81 долара за барел. Само 25% са печелили през миналата година при цена от 40 долара или по-малко за барел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още