IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският газ на спасението залива Европа

САЩ засилват своите доставки към страните от ЕС с идеята да блокират завършването на "Северен поток 2"

13:47 | 02.05.19 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря с енергийния министър Рик Пери. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря с енергийния министър Рик Пери. Снимка: Ройтерс

Енергийният министър на САЩ Рик Пери ще подпише два договора за внос на втечнен природен газ (LNG) в Брюксел в четвъртък, като по този начин доставките на американското синьо гориво за Европа ще се удвоят до 112 млрд. куб.м годишно, съобщава Euractiv. 

75 години след освобождението на Европа от окупацията на нацистка Германия „САЩ отново предоставят форма на свобода за Стария континент“, посочва Пери, като добавя: „Но вместо млади американски войници, това освобождение ще бъде под формата на втечнен природен газ“.

По неговите думи това е възможност за Европа да се разграничи от руския газ, който, според американския президент Доналд Тръмп, е успял да постави на колене някои от най-силните европейски икономики.

„Това ще бъде голяма сделка“, подчертава още Пери.

Договорите за допълнителни доставки на LNG са естествено продължение на преговорите от миналата година, между Тръмп и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, по време на които двете страни се споразумяха именно за това – увеличаване на вноса на американски газ за Европа.

„Европейският съюз (ЕС) желае да внася повече втечнен газ от САЩ, за да диверсифицира своите енергийни доставки“, посочва още Пери пред журналисти.

Изминали са само няколко години, откакто САЩ започнаха да добиват такъв газ, като в момента Япония е най-сериозният купувач на горивото.

„Очакваме приблизително 8 млрд. куб.м годишно допълнителни доставки на газ за Европа през следващите 12 месеца“, споделя Стивън Уинбърг, асистент на Пери по отношение на изкопаемите горива.

По неговите думи през 2020 г. САЩ ще увеличат своят износен капацитет от 50 млрд. куб.м до 112 млрд. куб.м годишно.

LNG е значително по-скъп от природния газ, който се транспортира чрез газопроводите на Русия и Норвегия, които в момента са основните два снабдителя на този ресурс за Европа.

Но някои страни в ЕС, като Полша и държавите от Прибалтика, са готови да плаща повече с идеята да избегнат енергийното влияние на Русия.

България, която в момента е 100% зависима от руския газ, също възнамерява да внася LNG от САЩ, ако цената е конкурентна.

Но Пери отхвърли всякакви предположение относно намесата на американското правителство в ценообразуването, заявявайки, че зависи от това зависи от всички участници в сделката.

Северен поток 2“

Според Пери увеличаването на вноса на американски LNG към Европа ще подкопае значението на руския газопровод „Северен поток 2“, който минава по дъното на Балтийско море и ще доставя газ до Германия.

„Това го („Северен поток 2“) икономически неосъществим“, заяви енергийният министър на САЩ.

Според него Русия би затегнала кранчето на природния газ, ако Европа не отговори на нейните интереси.

Той припомни спора между Киев и Москва през 2006-7 г., когато Русия спря преноса на газ по газопровода, минаващ през Украйна към Централна Европа.

САЩ заплашиха да наложат санкции на всички европейски компании, които работят съвместно с руснаците по завършването на проекта „Северен поток 2“, като наказателните мерки „остават на масата“, предупреди още Пери.

По неговите думи налагането на такива санкции зависи от президента на САЩ Доналд Тръмп, който ще реши дали да ги използва или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

40
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Което им се изплюе в отворените гАги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Както преди време рече някой, американците живеят в страна, направена от Холивуд: Облъчени ежедневно от спец.ефекти и дезинформация, вярват, в което им се изплпе вботворените гаги от когото трябва. Та, нищо чудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 14 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Много е забавно как невежи хора пишат ли пишат... ама не четат. Тоя чичак: пери - съвсем точно си отговаря на името - само се пери. Пълен *** и политклакьорчетата сте на неговото ниво. Абе: ЧЕТЕТЕ, бе - в нетът има колкото щете информация за световният трафик на газчица - кой колко внася, колко изнася и т.н. Потърсете и ще видите колко са смешни приказките на тоя пърчо и клоун. САЩ са нетен ВНОСИТЕЛ на газ и ако решат да "залеят" Европа, сами те ще трябва или да купуват от Газпром или да се върнат изцяло към въглищата и да се изпоиздушат !!! Смешката започва още в началото на статията - как видиш ли - американските палячовци СПАСИЛИ Европа !!! Ако червеният ботуш, смешници, не беше застъпил смъртоносно вратът на нацисткият вук, вие нямаше да смеете плахо да му подритвате опашката !!! Боже-е-е-е, тия говедорес май наистина си вярват на глyпостите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Ами да се е пробвал да им я вземе - той още преди 2500 години Езопов е измислил приказката за лисицата и за гроздето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 4 години
То хубаво ги даваш линковете, но в статията става въпрос за 'газ на спасението', не за ВЕИ на спасението?Иначе лошо няма във ВЕИ-тата(също съм за прогреса), само къде трябва да се намери начин за складиране на произведената от тях енергия.Ето и мнението на не кой да е, а на самият Бил Гейтс:https://***.vesti.bg/tehnologii/bil-gejts-sasht-veche-ne-sa-lider-v-iadrenata-energiia-6090482'Проблемът е, че е малко вероятно да имаме суперевтини батерии, които да ни позволяват да съхраняваме достатъчно енергия за когато няма слънце или не духа вятър. Освен това електричеството е само 25% от всички емисии'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 13 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Естествено е като страна с най-голяма територия, русия да има и най-големи запаси от шистови залежи на газ. Да си ги ползват със здраве. Но те имат и най-голямата тайга и най-голямата тундра и най-дългата зима и най-студеното време и така нататък. Или както бе казал Чърчил "Тази земя ако ставаше за нещо, ние на тях ли щяхме да я оставим?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
що :))) , викаш всяка жаба да си знае гьола , а ? :))) иначе по света това се случва ... и то с актуалните технологии ...https://***.current-news.co.uk/news/gb-smashes-coal-free-record-on-solar-filled-easter-weekendhttp://***.theportugalnews.com/news/portugal-looks-to-double-renewable-electricity-production/48215и понеже си фен на най-ниските цени , какво ще кажеш за тези ? ...https://pv-magazine-usa.com/2019/05/02/texas-collective-wants-and-is-getting-windsolarwhatever-you-got-for-3%C2%A2-kwh-or-less/вярно по топло и слънчево място , но все пак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 12 rate down comment 8
Pyramid
преди 4 години
За мъдури не знам, първа е Рашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
На първо кой? Матушка Мадурка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 8
Pyramid
преди 4 години
И още бещи, Стоене: За елетроразрядния фракинг, първите съобщения дойдоха от Русия, преди повече от две години. Да знаех тогава, че ще ми е жизненоважно, щях да си запиша на рабоша ама нА, кой да ти каже. И така, тук се радвате, че братята китайци ...и т.н. Е, не са първи. Пак преписаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още