IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският пастор Андрю Брънсън се готви да напусне Турция

Задържането му по обвинения във връзки с терористични групировки предизвика напрежение между САЩ и Турция

23:14 | 12.10.18 г.
<p>
	Андрю Брънсън и съпругата му при пристигането им на летището в Измир. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Андрю Брънсън и съпругата му при пристигането им на летището в Измир. Снимка: Ройтерс

Турски съд освободи американския пастор Андрю Брънсън от домашния му арест, чийто случай предизвика напрежение в отношенията между САЩ и Турция, съобщава ВВС.

Брънсън беше арестуван заради предполагаеми връзки с политически групи, включително забраненото гюленистко движение, след неуспешния опит за преврат през 2016 г.

Съдът го призна за виновен по обвинения, свързани с тероризъм, и го осъди на три години затвор. Но Брънсън беше освободен, а допълнителните обвинения срещу него в шпионаж бяха свалени.

„Това е денят, за който се молеше семейството ни, щастлив съм, че съм на път към САЩ“, заяви Брънсън. „Цялото ми семейство благодари на президента, на администрацията и на Конгреса за непоколебимата им подкрепа“, допълни той.

Ройтерс съобщава, че пасторът ще отлети за САЩ на борда на военен самолет. Той вече е пристигнал на летището в западната турска провинция Измир и се очаква скоро да се качи на самолета.

Брънсън живееше в Турция със съпругата и трите си деца повече от 20 години, като през повечето време е работил в малката Църква на възкресението в Измир, която имала около двадесетина последователи.

Той беше арестуван през октомври 2016 г., след като властите го обвиниха във връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и гюленисткото движение, обвинявани за неуспешния опит за преврат през 2016 г. Брънсън беше заплашен и от 35 години затвор по обвинения в шпионаж.

През юли той беше освободен от затвора по здравословни причини и поставен под домашен арест в очакване на съдебния процес. Няколко седмици по-късно САЩ наложиха санкции на турските министри на правосъдието и вътрешните работи заради задържането на пастора.

Брънсън заяви, че е невинен по всички обвинения. Преди решението на съда американската телевизия NBC съобщи, че Турция и САЩ са постигнали тайно споразумение за освобождаването на пастора срещу смекчаване на американските санкции.

По време на изслушването в съда Брънсън, облечен в черен костюм, бяла риза и червена вратовръзка, заяви, че е „невинен мъж“. Той беше един от 20-та американци, обвинени в опит за преврат преди две години. „Обичам Исус. Обичам Турция“, допълни той.

Пасторът беше признат за виновен в подпомагане на терористични групи, без да е членувал в тях, и беше осъден на три години затвор. Съдът взе предвид времето, което вече е прекарал  под стража, отмени домашния му арест и забраната му за пътуване в чужбина.

След изчитането на присъдата Брънсън се разплака и прегърна жена си Норин.

Задържането на пастора влоши отношенията между Вашингтон и Анкара, които са съюзници в НАТО, като двете страни си наложиха взаимно санкции.

Турският президент Реджеп Ердоган обвинява мюсюлманския духовник Фехгуллах Гюлен за опита за преврат, но Гюлен, който живее в Пенсилвания, отрича да е замесен. Турция иска САЩ да позволят екстрадирането му.

Американската подкрепа за кюрдските сили, които участват в сирийската гражданска война, също разгневи Ердоган, който ги смята за клон на ПКК.

В последните седмици обаче Ердоган изрази надежда за възстановяване на отношенията с Вашингтон в „духа на стратегическо партньорство“.

След освобождаването на Брънсън вниманието може да се насочи към съдбата на турско-американски гражданин и бивш учен от НАСА, който е в затвора в Турция по обвинения в тероризъм, както и към трима местни служители на американското консулство, които също бяха задържани. САЩ настояват за тяхното освобождаване.

„Наблюдавахме с голямо съжаление усилията на САЩ от известно време да увеличат натиска върху независимата съдебна система на Турция“, каза директорът на комуникационната служба на турското президентство Фахретин Алтун.

„Подобно на турските съдилища Република Турция не получава инструкции от никакви органи, власти, служби или хора. Създаваме собствени правила и вземаме собствени решения, които отразяват нашата воля“, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още