IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори очакват ръст на приходите на инвестиционните банки през тримесечието

Волатилността на глобалните финансови пазари стимулира търговията с финансови инструменти, валути и суровини

12:58 | 01.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Завръщането на волатилността на глобалните финансови пазари се очаква да стимулира приходите на инвестиционните банки от търговия с финансови инструменти през първото тримесечие на 2015 г. след години на застой, пише Ройтерс.

Обикновено първото тримесечие от всяка година е най-силният период за печалбите на инвестиционните банки, а приходите на най-големите компании най-вероятно ще са със 7% по-големи спрямо година по-рано, изчислява JPMorgan.

Търговията с финансови инструменти с фиксиран доход, валути и суровини (fixed income, currencies and commodities, или FICC), която носи близо половината от приходите на инвестиционните банки, може да нарасне с 9% на годишна база. Валутният пазар е най-добре представящият се след спадовете в последните години на фона на по-суровите регулации и ниската пазарна волатилност.

От 2009 г. насам приходите от FICC на 10-те най-големи инвестиционни банки в света намаляха с около 50%, показват данни на банковата анализаторска компания Coalition.

Пазарни промени като решението на Швейцарската централна банка през януари да премахне фиксирания курс на франка спрямо еврото, стартът на програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка и ходовете на Федералния резерв на САЩ, насочени към затягане на паричната политика, водят до ценови изменения, от които трейдърите се възползват.

Волатилността на валутните пазари в страните от Г-7 е нагоре с 30%, а успоредно с нея растат и оборотите. По-високата волатилност при лихвените проценти води до по-високи търговски обеми и маржове, посочват от JPMorgan.

Същевременно инвеститорите очакват началото на сезона на отчетите в САЩ. Стартът за банките ще дадат JPMorgan and Wells Fargo на 14 април.

Анализаторите на Deutsche Bank също очакват приходите от търговия да нараснат на годишна база, като прогнозите им са резултатите да надхвърлят очакванията и най-вече – това да направят европейските банки. Измежду тях са UBS, Credit Suisse, Barclays и Societe Generale.

Същевременно анализаторите на Goldman Sachs понижиха оценките си за приходите на едни от най-големи банки на Wall Street - JPMorgan, Citi, Morgan Stanley и Bank of America Merrill Lynch. За първото тримесечие прогнозите са ръст от 6%. Освен това забавянето на ръста на приходите от FICC ще бъде засенчен от приходите от консултантски услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още