IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрус Ансип: Да спрем да приемаме наивно киберзаплахите от Китай

Страните от ЕС трябва да обмислят внимателно рисковете преди да си партнират с компании от страната, твърди още той

09:56 | 26.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският комисар, отговарящ за единния цифров пазар, Андрус Ансип призова страните членки на блока да обмислят внимателно риска преди да си партнират с компании като Huawei Technologies, пише Bloomberg.

В интервю Ансип посочва, че Китайският национален закон за разузнаването, приет през 2017 г., е увеличил риска при работа с китайски компании в Европа. Законът задължава всяка организация и гражданин да подкрепя и подпомага звеното за разузнаване при разследвания и да предлага информация, свързана с въпросните случаи.

“Когато е написано в закона, тогава трябва да разберем, че тези рискове са по-високи. Повече не можем да бъдем наивни”, коментира Ансип, допълвайки, че китайските компании “са съмнителни” в резултат от законодателството. Той твърди, че има предвид всички компании от азиатската страна, не само Huawei.

Коментарът беше направен в момент, в който Huawei е наблюдавана внимателно от правителствата по целия свят. САЩ призовават своите съюзници да спрат да ползват телекомуникационното оборудване на Huawei за изграждането на 5G мрежите си заради опасения от шпионаж. Компанията продължава да отрича тези обвинения.

По-рано през януари Полша арестува един от местните директори на Huawei заедно с бивш директор на звеното за сигурност в страната, като ги обвини в шпионаж срещу страната.

Запитан дали европейските страни трябва да ограничат партньорството си с Huawei, Ансип коментира, че няма да направи подобна препоръка, а по-скоро “бих призовал всички правителства, всички отговорни хора, да приемат риска много сериозно”.

По думите му, макар че рискът е по-голям, след като Китай прие закона, това не означава със сигурност, че в Европа трябва да се спрат китайските компании или продукти.

Huawei е поискала правно становище за анализ на последиците от закона. Според него правната рамка не изисква от нея да си сътрудничи с държавните служби за разузнаване, ако това би противоречало на законните права и интересите на отделни лица и организации, посочва говорител на компанията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Това трябваше да го проумеете още преди 10-15 години, сега вече е късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още