Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ангела Меркел губи подкрепата на германския бизнес елит

След 12 години на власт Меркел вече не е същата както преди

Ангела Меркел губи подкрепата на германския бизнес елит

Снимка: Ройтерс

„Невероятно е колко анти-Меркел са настроени“, казва бивш високопоставен европейски политик. „Доста изненадващо“.

Той обаче не докладва от поредната среща, продължила цяла нощ, свикана без предупреждение, за да се реши поредното дългосрочно предизвикателство, пред което е изправен Европейският съюз. Нито е от събиране на консервативния алианс на канцлера, където враждите и заплахите са нещо често срещано. Политикът говори за скорошно частно събиране на членове на германския бизнес елит, посочва в. Financial Times в свой материал.

Неговото преживяване не е необичайно. Съберете на едно място група Wirtschaftsbosse (бизнес лидери) и не след дълго оплакванията ще започнат. След 12 години на власт Ангела Меркел вече не е същата както преди – тя променя мнението си постоянно, внезапно преобръща политики като тези за енергетиката и миграцията, няма цялостна стратегия особено по отношение на дигиталната икономика. И не ги карайте да започват по въпроси като минималната заплата, законите за трудовия пазар, разходите на работодателите за застраховки и за енергия.

Още по темата

Част от това може да влезе в графата на обикновеното мрънкане на бизнеса (намерете ми ръководител, който приветства регулации или по-високи разходи). Но все пак до някаква степен е изненадващо да чуете това от хора, от които би трябвало да се очаква да подкрепят един канцлер начело на дясноцентристко правителство в период на икономически бум.

Още по-изненадващо е, когато чуете приказки на хора с ръководни позиции за това как е било по-добре при предшественика на Меркел от Социалдемократическата партия Герхард Шрьодер.

Но все пак основна част от успеха на Меркел се дължеше на това, че тя се придвижи отвъд установените позиции към центъра, ангажирайки се с политики, свързващи се със съпернически партии и традиции. Погледнато в по-общ план това ѝ послужи добре, предоставяйки ѝ четири мандата като канцлер. И все пак това е и все по-голяма пречка пред нея. Подкрепата на традиционните консерватори, чувстващи се неудобно от смяната на курса и колебанието на Меркел, се изтърква, намалявайки електоралната ѝ база.

В случая на отношенията с бизнеса налице са няколко неща. Малцина се съмняват в интелигентността на канцлера и нейните аналитични умения. „Тя наистина обръща внимание на детайлите“, казва бивш ръководен кадър на една от най-големите германски публични компании.

Алфа-мъжкарите на корпоративна Германия, обикновено необезпокоявани от съмнения в собствените си качества, изпитват трудност в общуването с хладнокръвна, рационална жена учен

И все пак мнозина се съмняват в цялостната ѝ отзивчивост към бизнеса. „От рационална гледна точка тя разбира необходимостта от пазарите, но дълбоко в себе си вярва в държавата“, казва проф. Клаус Швайнсберг, който работи като съветник на редица високопоставени германски ръководни бизнес кадри.

Тя също така дава ясно да се разбере къде в действителност лежи властта, както е показвала по въпроси като санкциите срещу Русия и Brexit, където Меркел е готова да постави националния и политически интерес преди търговския – често пъти дразнейки мнозина сред корпоративните ръководства.

Съществува обаче и емоционален аспект на нещата. Докато търговските пътувания на Шрьодер бяха известни със своите мъжкарски, продължаващи до късно разговори на по вино и пура, то Меркел възприе много по-фокусиран и трезв подход. Алфа-мъжкарите на корпоративна Германия, обикновено необезпокоявани от съмнения в собствените си качества, изпитват трудност в общуването с хладнокръвна, рационална жена учен.

Още по темата

И изглежда малко неща могат да бъдат направени по въпроса. В нейната партия Християндемократически съюз някога могъщото бизнес крило губи от позициите си. „Те говорят много, но в крайна сметка не правят нищо“, казва представител на партията. В същото време финансовата криза и поредица от скандали поставиха бизнеса – най-вече банките и производителите на автомобили, в неизгодно положение.

Но както един дългогодишен високопоставен представител на ХДС отбеляза, това не трябва да омаловажава факта, че има голяма липса на лидерство по отношение на големите предизвикателства, пред което е изправена както Германия, така и бизнесът – от демографският въпрос и миграцията до изкуствения интелект. „Виждахме от години, че това (проблемите – бел. ред.) се задава, но има липса на всеобхватно политическо ръководство. Вместо това налице е единствено решаване на проблеми ден за ден“, казва той.

Бизнесът с право се притеснява за това и Германия ще трябва да си плати, допълва той. И това ще отиде на сметката на Меркел.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

6
 
3
 
6
khao до: Lucifer
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
обаче това не вважи за любимото ти джудже, нали ? :)
6
 
2
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
нормално, не случайно е вредно (предимно за поданиците ти) да се стои на власт повече от 8 години, това важи за всички области и държави ... един философ много по умен от всички нас го е установил преди много години!
1
 
15
 
4
преди 7 месеца
Глупостта не прощава на никого. Даже и на гордите и самозабравилите се.
4
 
29
 
3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Всеки мандат след 2-рия е наглост, себелюбие, измамно чувство за непогрешимост, несменяемост и вживяване в ролята на господ! Меркел няма да е първата заблудена божия о*в ца...
3
 
35
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Никой не е вечен, танти Ангела...
Кажи Aufwiedersehen и слезни докато все още можеш да запазиш поне нещо от изпосталялото си достойнство и приличие пред хората...
Ерата ти свърши, при това безславно. Да, няма как лесно да се приеме, че след 16 години на власт си отиваш почти с позор, но... кой каквото сам направи и цяла Долна Саксония не може....

Още от Европа
ЕС предупреди за опасностите от военна ескалация във Венецуела