IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел разкритикува Еманюел Макрон в защита на НАТО

Европейските амбиции за по-голяма отбранителна роля трябва да се осъществяват в рамките на НАТО, подчерта германският канцлер пред Бундестага

13:56 | 27.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел и френският държавен глава Еманюел Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел и френският държавен глава Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел защити НАТО, като заяви, че Европа в момента е твърде слаба, за да се защити без подкрепата на военния съюз, ръководен от САЩ.

Речта на Меркел пред Бундестага беше ясно насочена към френския президент Еманюел Макрон, който постави под съмнение бъдещето на НАТО, като предположи, че 29-членната международна организация е в състояние на „мозъчна смърт“. Предвижда се държавните ръководители на НАТО да се срещнат в Лондон на 3-4 декември, съобщава Bloomberg. 

“Поддържането на НАТО е в наш интерес дори повече, отколкото по време на Студената война“, заяви Меркел пред германските депутати в Берлин.

"Европа в момента не може да се защити сама. Ние сме зависими от този трансатлантически съюз и затова е редно да работим за този съюз и да поемем повече отговорност", добави тя и подчерта, че европейските амбиции за по-голяма отбранителна роля трябва да се осъществяват в рамките на НАТО.

Китайска конкуренция

ЕС трябва да разработи обща политика спрямо Китай, която предлага конкуриращ се модел, но да не се затваря, заяви още Меркел.

„Но не знам дали отговорът на системната конкуренция - а ние знаем за това от Студената война - трябва да бъде изолация“, посочи канцлерът, допълвайки: „Отговорът на системната конкуренция трябва също да значи, че ние уверено приемаме, че можем да зададем нашите стандарти, без да обявяваме пълна изолация.“

В отговор на вътрешната критика по отношение на германския износ на оръжие, Меркел заяви, че не трябва да се допуска Китай и Русия да бъдат единствените доставчици на оръжия за Африка. Човек не би могъл да заяви, че подкрепя онези, които се борят с тероризма, и след това да им каже, че трябва да намерят начин да се снабдят с оръжия, коментира още канцлерът.

Що се отнася до ситуацията в Северна Сирия, всяко решение би трябвало да включва Русия и Турция, сподели Меркел. Анкара е от стратегическо значение за НАТО и тя трябва да остане негов член, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още