IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел ще лобира за Гърция пред МВФ

Германският канцлер има насрочени срещи с Кристин Лагард и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

21:31 | 17.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел. Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Архив, Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел ще лобира пред  директора на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, съобщи Bloomberg. Двете ще разговарят през следващата седмица.

Ангела Меркел има насрочена среща и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Берлин не променя позицията си за участието на МВФ в спасителната програма на Гърция, обясниха от германското Министерство на финансите. Според публикация в Der Spiegel Фондът ще допринесе с поне 5 млрд. евро към програмата за Атина. Общата й стойност е 86 млрд. евро.

Ангела Меркел е изправена пред парламентарни избори, насрочени за 24 септември. Изходът от тях е неясен, а в последните дни кандидатът на социалдемократите Мартин Шулц набира популярност. Германският канцлер трябва да задържи МВФ в спасителната програма за Гърция, за да спази обещанието си, дадено на своите поддръжници през 2015 година.

Срещите на Меркел с Лагард и Юнкер ще се проведат само два дни след ключовото заседание на финансовите министри от еврозоната, насрочено за 20 февруари, допълва още Bloomberg. На нея ще бъде обсъден напредъкът на Атина в изпълнението на реформите, предписани от кредиторите.

На този етап всички страни посочват прогреса на Гърция, но ръководителите на мисиите от институциите все още не са насрочили дата за своето посещение в Атина, на което да потвърдят извършените реформи. Ако Гърция се разбере с кредиторите, и МВФ вероятно ще остане в програмата, прогнозират наблюдатели в Брюксел.

Гръцкото правителство обвинява именно Фонда за забавянето на финализирането на споразумението по втория преглед. В страната се противопоставят на предложенията на МВФ за допълнително намаление на пенсиите и премахване на данъчни облекчения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още