IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел заговори за повече регулации за "сенчести банки"

Банките още са зона, изключително лишена от регулации, смята германският канцлер

21:49 | 20.08.14 г.
Ангела Меркел заговори за повече регулации за "сенчести банки"

Германският канцлер Ангела Меркел призова за повече регулации за „сенчести банки”. В своя реч по повод откриването на икономическа конференция в Линдау тя коментира, че тези банки извършват трансакции на стойност "милиарди евро", но не са субект на контрол, както останалите финансови институции.

Въпреки постигнатия прогрес банките още представляват „зона, изключително лишена от регулации”, посочва Меркел, цитирана от германското издание The Local. Ако „сенчестите банки” не бъдат поставени "под микроскоп със същите последици, опасността от нова финансова криза ще е налице", допълва още тя.

Дузина икономисти, носители на Нобеловата награда за икономика, участват в конференцията в Линдау. Основната тема тази година е увеличаващото се неравенство между бедните и богатите. Експертите ще обсъдят и как да бъде измерен рискът във финансовата система.

Сред участниците е и икономистът Джоузеф Стиглиц, който остро критикува действията на канцлера Меркел. Според него политиките на Германия за ЕС са довели до ръст на безработицата и бавен ръст. Меркел е двигателят на политиката на строги икономии в еврозоната, допълни още Нобеловият лауреат.

Сянка над разговорите в Линдау хвърлят и резултатите от трите най-големи икономики в еврозоната - Германия, Франция и Италия, за второто тримесечие. Германската икономика се свива с 0,2% в периода април - юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още