IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английските гласоподаватели наказаха водещите партии за хаоса с Brexit

По данни на ВВС според почти половината от резултатите, обявени досега, Консервативната партия губи 433 общински съветници, а Лейбъристката – 81

11:53 | 03.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Английските гласоподаватели използваха вчерашните местни избори, за да накажат както консерваторите на премиера Тереза Мей, така и опозиционните лейбъристи за безизходицата около Brexit. Това съобщи Ройтерс, като се позова на частични резултати, публикувани днес.

По данни на ВВС според почти половината от резултатите, обявени досега, Консервативната партия губи 433 общински съветници, а Лейбъристката – 81, съобщава БТА.

„Избирателите не гласуват за разединени партии“, заяви Джон Къртис, професор по политология в Университета в Стратклайд. „Едно от впечатляващите неща, свързани с Brexit и с нашият политически живот в момента, е това, че и двете водещи партии са разединени“, смята той, цитиран от Bloomberg.

Консервативната партия плати най-високата цена на вота за това, че отговаря за процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз. Дълбоките противоречия за водените политики и поредицата от министерски оставки подкопаха усилията на Мей да завърши излизането от блока.

Но опозиционната Лейбъристка партия на Джереми Корбин също изпитва трудности от това да се справи с вътрешното си разединение заради Brexit. Лейбъристите в парламента защитават позиции както в подкрепа на Brexit, така и на оставането в ЕС, като в момента техният партиен лидер се опитва да затвори тази пропаст.

В същото време либералните демократи се съвземат от загубите, които тяхната партия понесе при предишните общински избори през 2015 г., след като участва в коалиционно правителство с консерваторите. Избрани са 301 нейни съветници.

Според анализатори ясната позиция на либералдемократите, че Великобритания се нуждае от втори референдум, за да излезе от хаоса около Brexit, им е помогнала да обърнат нещата в своя полза.

„Ние знаехме, че избирателите са недоволни от начина, по който консерваторите действаха по въпроса за Brexit, но сега изглежда, че те са недоволни и от отговора на лейбъристите на правителствената позиция по Brexit", каза Джон Къртис, водещ британски политически експерт, цитиран от Ройтерс.

Независими кандидати са спечелили 215 общински места, а Зелените, които също подкрепят втори референдум, печелят 38, сочат частичните резултати.

Източници от Лейбъристката партия казаха, че засега тя няма от какво да се притеснява. Според тях е било ясно, че битката за онези общински съвети, които по традиция подкрепят консерваторите, ще бъде тежка. 
Окончателните резултати се очаква да бъдат публикувани по-късно днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още