IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара може да забави руските планове за „Турски поток“

Висши държавни служители в Анкара коментират, че времевата рамка за проекта е нереалистична

13:09 | 12.03.15 г. 9
Анкара може да забави руските планове за „Турски поток“

Опасенията на Турция от твърде голяма зависимост от руските енергийни ресурси и предстоящите избори в страната означават, че плановете на Русия за нов газопровод до Югоизточна Европа е малко вероятно да напреднат толкова бързо, колкото би се искало на Москва, твърдят висши турски служители пред Ройтерс.

След възраженията на Европейския съюз Русия изостави през декември проекта „Южен поток“ на стойност 40 млрд. долара, който трябваше да мине по дъното на Черно море до България и да пренася до 63 млрд. куб. метра газ годишно за Европа.

Вместо това руската газова компания „Газпром“ обяви през януари, че планира да изгради подводен газопровод със същия капацитет до все още непостроен хъб на турско-гръцката граница до края на 2016 г.

Висши държавни служители в Анкара обаче коментират пред Ройтерс, че времевата рамка за проекта, известен неофициално като „Турски поток“, е нереалистична.

„Въпросът не е само за „Турски поток“, става въпрос за цял пакет за енергийните нужди на Турция. Трябва да бъдем малко търпеливи“, казва министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз пред агенцията.

Турция вече е силно зависима от природния газ от Русия. Миналата година страната е купила 27,33 млрд. куб. м газ чрез „Син поток“ и по тръбите „Запад-изток“ от Русия, което е повече от половината от й внос на газ.

Освен това руската държавна компания „Росатом“ строи първата атомна електроцентрала в Турция.

„Русия има голямо желание, но е много вероятно той („Турски поток“) да бъде отложен поне до 2017 г.,“, изтъква представител на индустрията, като обръща внимание на продължителните оценки за въздействие върху околната среда, особено преди предстоящите общи избори в страната през юни.

Друг представител на правителството казва, че преговорите за цената на газа от Русия също са фактор. Турция си осигури намаление на цената от 10,25% през февруари, но настоява за още.

До 2017 година се очаква търсенето на газ в Турция да надхвърли сегашните договорени обеми на внос. Доставките от Северен Ирак, които са една алтернатива, надали ще стартират преди 2018 г., което не оставя друг избор на Анкара, освен да купува повече газ от Русия.

Съществуват и политически опасения.

Според западен дипломат в Анкара въпросите около „Турски поток“ са по-скоро спор между Брюксел и Москва за влияние над Турция.

„Хората все повече осъзнават, че Русия е загубена кауза и че трябва да намерим повече съюзници на изток и юг. Турция е номер едно“, коментира дипломатът, останал анонимен. „Русия въвлича Турция в орбитата си и ако това не бъде спряно сега, може да стане твърде късно.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 2
niko333
преди 9 години
По *** си и от дървен кон ! Болен ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
само да сме наясно-когато са подписвани договорите за ЮП те не са били в противоречие със законодателството на ЕС. А закони с обратна сила няма. Питай някой юрист кво ти говоря и ще разбереш колко глупаво си ти. Под юрист имам предвид някой истински, а не като твоята приятелка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
А ти бре, ти тия прогнози не ги ли писа миналото лято? Тогава май некъде до септември им беше пуснал фандък на рашките да живеят. После те си останаха, а ти позачезна. И юристката бега некъде, та се не виде! Сега пак май са ти захранили сметката. Да я чекаме и нея с юридическите анализи тези дни?... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Хаха... Ти май нищо не си разбрал около проблемите на руския газ в Европа! Не е въпросът от къде ще мине, а как ДА НЕ МИНЕ ОТ НИКЪДЕ, освен евентуално само през Украйна, където се предполага, че скоро транзитът ще е в ръцете на американците... хехе! Следва Беларус - Мейдан, чемодан, а тръбата - при онези от зад океан... хахаха! Това поне до момента, до който руският газ не започне да се предлага от Шеврон и Сие... хахаха! После може всякакви потоци, даже и реки ще минат през България и никой нема да ни пита дали ги искаме! Ще ги искаме, как няма да ги искаме! хахаха!А Ердоган принципно си е на черджето заедно с Путин и му се крои капа и на него, та и Турски поток ще го има докато го има Ердоган. Затова *** бързат, но някои в Турция ич нема да си дават зор! Не са всичките турци фенове на Ердоган, я! Скоро пак меже и турските площади да се "замейданят" отново... хахаха!Само този Северен поток как го проспахме...!!! хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Ironhorse
преди 9 години
Силата на сибир - това е толкова мащабен и финансово изсмукващ проект, който сега се оценя на около 70 милиарда $, но скоро се спомена цена от 100 милиарда $.Русия няма достъп до нови добивни технологии, без които този газопровод е безсмислен.ЕС и САЩ водят политика на икономическо изтощение, но путин е решил сам да се бастиса доста по-бързо.Пак никой няма да познае кога ще рухне диктаторския режим на путин. Аз залагам че няма да изкара и 2016г.Със сигурност мразилките ще почустват фалита доста по-рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Ironhorse
преди 9 години
Путин няма пари за никакъв поток бил той, южен, турски или сибирски.Не стига това, ами както се разбра от преди два дни, Русия загуби първата газова война с ЕС и започна да доставя газ с 68% повече на ден сравнено с периода от 5 месеца на сам. Русия намали газоподаването, като си мислеше че резервите на ЕС ще се изразходят и така ще пречупят Европа. Е, да ама не, както казваше Бочаров, мерките за зелена икономика си дават резултат, а тепърва ще идва намаляването в потреблението на газ с идването и на пролетта.На спотовия пазар цената на газта се срути, защото Русия остана без пари и се наложи да пусне газа в невиждани обеми и наводни пазара.Според мен няма да го бъде нито един от трите газопровода, споменати по-горе.Южен поток - финансови причини и нежеланието на русия да се съобрази със законодателството на ЕСТурски поток - финансови и политически причини. Турция, показва че ще го има този поток ако газта стане нейна, а руснаците не са съгласни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 10
Nikola666
преди 9 години
Логиката е че Путин кацна на *** и следва малко да бъде повъртян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 10
Nikola666
преди 9 години
Логиката е че Путин кацна на *** и следва малко да бъде повъртян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
Логиката ( и политическата и икономическата) според мен сочи следния сценарии - от 4те тръби, от които се състоеше оригиналния ЮП - 1 ще се отклони към Турция - т.нар Турско поток. Останалите 3 ще си влязат във Варна, тр се намери само форма да се направи в съответствие с третия енергиен пакет.. Ако ЕС се разбере с Русия да доставя газа до Варна и техен да е само морския участък а от там транзита до Централна Европа да се изгражда от ЕС.. хъба, на ББ изненадващо може да придобие смисъл.. :) Интересно е. ще видим накъде ще продължи мача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още