IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антонио Таяни: ЕС трябва да подпомогне Либия, за да спре мигрантската вълна

Според председателя на Европейския парламент съюзът трябва да сключи с Либия сделка, подобна на тази с Турция

18:26 | 28.08.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова европейските лидери да заделят 6 млрд. евро финансова помощ за Либия, за да спре мигрантската вълна към Европа през централното Средиземноморие, съобщи Politico.

“Европа даде на Турция 6 млрд. евро, за да затвори балканския маршрут. Сега е времето да направим същото с Либия”, казва в той в интервю за италианското издание „Република“. Коментарите на Таяни идват непосредствено преди срещата в Париж между водещи европейски държави (Франция, Германия и Италия) и африкански държави с ключова роля в мигрантската криза (Либия, Чад и Нигер).

По думите на Таяни парите ще се използват, за да се насърчава споразумението между Триполи и Бенгази (двата враждуващи лагера в Либия – бел. ред.), както и за да се помогне на Нигер и Чад да затворят т.нар. либийски коридор и да създаде регистрационни центрове. Те би трябвало да се управляват от ООН и там мигрантите ще могат да намерят храна и подслон, докато документите им за предоставяне на убежище се обработват.

Според председателя на Европейския парламент е необходима и дългосрочна финансова инвестиция до 60 млрд. евро, за да се спре потокът на мигранти от Африка. Средствата трябва да подпомогнат африканските икономики и по този начин да се справят с корена на проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Императора-президент!!! Императора-Президент!!! Императора-президент!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Стига сте драматизирали!Кадафи си получи точно каквото си беше заслужил. Така се подигра с България, че не би трябвало никой българин да отрони каквато и да била добра дума за него. Умряло куче е вече и никога няма да бъде нещо друго.Гледайте малко по-глобално на фактите - нямате ли усещането, че още малко и ЕС ще започне да се разширява към Африка? Уж като миротворец, после като повикан помощник, след това като учен и способен съсед, който има сичкото необходимо ноу-хау, което мизерните африканци нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Не знам вълната може ли да бъде спряна. Но знам, че ако сега Кадафи беше жив мигрантска вълна нямаше да има. Диктатор - недиктатор - това е положението. Всяка намеса във вътрешните работи на една страна, дори най-добронамерената обикновено вреди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Путко Мафани
преди 6 години
Твърди се, че последното си обръщение полковник Муамар Кадафи направил няколко часа преди мъчителната си смърт. Ето и въпросните думи, чиято автентичност, разбира се, подлежи на съмнение:Слушайте сега, вие, хората от НАТО! Вие бомбардирате стената, която не пропускаше потока на африканската миграция към Европа, стената, спираща терористите от Ал Кайда. Тази стена е Либия. Вие я унищожавате. Вие сте ***. За хилядите имигранти от Африка, за подкрепата на Ал Кайда ще горите в ада. И така ще бъде. Аз никога не лъжа. Не лъжа и сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Днешна Либия няма никакъв шанс да сключи сделка, подобна на турската, защото в момента Либия е едно нищо.Каквото и да приказват официално някои политици всички разумни хора знаем, че това е идеалния момент Либия да стане изключително зависим и подчинен сателит на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Работата е там , че ЕС въобще няма намерение да спира чернокафявата кална лавина...в ход е чудовищен експеримент по расово смесване на човешкото стадо в Европа с цел рязкото смъкване на IQ то , опростачване / процес който успешно тече у нас / и съответно лесно манипулиране и управление . Забравете за Европа , тая която беше до преди 10 години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
dzk
преди 6 години
ЕС ще намали имигрантите със 60% ако спре доближава бреговете на Африка на по-малко от 100 километра, ще намали имигрантите със още 20% ако спре да докарва "спасените бежанци" от морето във Европа а започне да ги стоварва обратно със Африка, и ще намали със още 15% "бежанците" ако започне да връща НЕЗАБАВНО всички стъпили на Европейските брегове без документи. така "мигранската вълна" ще бъде спряна в рамките на няколко месеца. Но за целта е необходимо главният виновник за бежанската вълна - ГЕРМАНИЯ да смени настоящата си политиката. Всичко друго са празни приказки и едни 60 милиарда евра изсипани в Средиземно море. 60 милиарда събрани от НАШИТЕ ДАНЪЦИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
На коя Либия от всички Либии ще плащаме? http://***.aljazeera.com/mritems/Images/2017/3/22/fd15280eb1334de785cad39611648876_6.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Коя точно Либия, защото там в момента има няколко държави - от Ислямска държава, до свободна търговска, растистка (забранена е за чернокожи) република - град Мисрата. :)))))) С всичките ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още