IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антъни Блинкен може да попари германските надежди за "Северен поток 2"

Американският държавен секретар ще разговаря с германския си колега за санкциите на САЩ срещу проекта

17:33 | 23.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският държавен секретар е на посещение в Брюксел за срещата на НАТО. След разговора си с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг той коментира, че една от целите на визитата му е да разговаря с германския си колега за "Северен поток 2".

Проектът има потенциал да навреди на интересите на Украйна, Полша и редица близки партньори и съюзници, коментира Блинкен, цитиран от Ройтерс. Той припомни, че американското законодателство позволява санкции срещу компаниите, които участват в изграждането на газопровода.

Според САЩ "Северен поток 2" застрашава енергийната сигурност на Европа, както и на САЩ. Привържениците на проекта пък коментират, че действията на Вашингтон са продиктувани от желанието да бъдат увеличени продажбите на втечнен американски газ в Европа, допълва германското издание Handelsblatt.

Медийни публикации намекват през последните седмици, че САЩ и Германия са готови на преговори и отстъпки по отношение на газопровода. В Берлин дори подготвят предложение, в което да гарантират, че съоръжението няма да бъде ползвано като геополитическо оръжие от страна на Москва. Една от идеите е Германия да има право да спира потока на газ през газопровода като санкция срещу действия на Русия.

Досега са построени около 95% от газопровода - в момента руски кораби полагат тръби по един от последните участъци - в датското крайбрежие. След това трябва да бъде довършен и германският участък от "Северен поток 2". Плановете са той да бъде въведен в експлоатация до есента.

Дали това ще се случи обаче още не е съвсем ясно. По-късно днес Блинкен ще коментира темата с Хайко Маас в кулоарите на срещата на НАТО. Според Ройтерс американският държавен секретар ще уведоми своя германски колега за санкциите, които САЩ ще приложи по проекта.

До сега поне 18 компании са се отказали от изграждането на газопровода. Една от тях е строителя Allseas, с което строителството спря за срок от една година преди Русия да мобилизира своите кораби и да продължи да полага тръбите.

По данни на MarineTraffic на мястото на строителството в момента е руският тръбополагащ кораб "Фортуна". Допреди дни работата подпомагаше и "Академик Черский", който е единственият руски кораб, снабден със система за динамично позициониране (без котва), но сега той се отдалечава от мястото.

"Фортуна" е подпомогната в своята работа от плаващите под руски флаг кораби "Умка", "Балтийски изследователи" и "Владислав Стрижов".

САЩ наложиха санкции срещу собственика на "Фортуна" - малката фирма "КТВ-Рус", регистрирана в Москва със само един служител. Основният капитал на кораба е 1000 рубли. До есента на 2020 година "Академик Черский" беше в активите на газовия гигант "Газпром", но в момента не се знае чия собственост е.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още