Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ArcelorMittal: Има пробойни в защитните клаузи на ЕС относно митата на САЩ

Вносът на стомана в ЕС се е увеличил до 40% през 2017 г., предупреждава изпълнителният директор на най-големия производител на стомана в света

ArcelorMittal: Има пробойни в защитните клаузи на ЕС относно митата на САЩ

Снимка: Ройтерс

Европа спешно се нуждае от мерки, с които да противодейства на негативното въздействие на американските мита върху стоманата, които президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи още през 2018 г., заяви главният изпълнителен директор на най-голямата стоманодобивната компания в глобален мащаб ArcelorMittal Лакшми Митал пред германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Ройтерс. 

Още по темата

В момента Европейската комисия (ЕК) преразглежда своите защитни мерки, създадени да ограничат входящата стомана и да предотвратят ръста при вноса в резултат на наложените от Вашингтон 25-процентни мита, които затвориха американския пазар за доставки отвън.

„Европейският съюз обяви защитни мерки, но те не са ефективни“, сподели Митал, добавяйки: „Необходими са спешни нови мерки, които да бъдат насочени срещу наложените от президента на САЩ Доналд Тръмп мита върху вноса на стомана за САЩ“.

В рамките на Европа, стоманодобивната индустрия се бори с охлаждането при търсенето и нарастващите доставки отвън, след като американските мита ограничиха достъпа на европейска стомана до САЩ.

„Защитните клаузи на ЕС имат пробойни – твърде лесно износителите успяват да ги преодолеят и въздействието е мащабно: имаме пренасищане със стомана“, предупреждава Митал.

Според него вносът в ЕС се е увеличил от 30 на 40% през 2017 г.

Митал смята, че ще има негативен ефект, ако ЕК реши да намали защитата от мита за индустрията през юли, добавяйки, че защитните мерки трябва да бъдат завършени преди допустимите нива за внос да бъдат намалени.

„От 1 юли вносът за ЕС може да се увеличи с 5%, но ние реално се нуждаем от 20-процентно свиване до нивата от 2017 г.“, посочва Митал.

Той добавя, че квотите са необходими и за индивидуалните износители на горещовалцовани рулони – стомана, която се преработва термично в метални листове, използвани за каросерии на автомобили и домакински уреди.

Митал е загрижен за състоянието на европейската стоманодобивна индустрия, която е повлияна от търговския конфликт между САЩ и Китай.

В момента по неговите думи въпросната промишленост има между 500 и 5450 млн. тона свръхкапацитет, което е приблизително една четвърт от световното производство на стомана.

За да се справи Европа с този свръхкапацитет, държавните субсидии трябва да бъдат премахнати в Китай, а непродуктивните производители да бъдат свалени от пазара, смята Митал.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

4
 
2
 
5
ivailojelyazkov до: ABBA
преди 1 седмица
пуделчо ! не спами за $ като дружинката ви! учи се и да не забравиш да нацелуваш посланник макаров под мишниците за лека нощ
2
 
6
 
4
ABBA до: ABBA
преди 2 седмици
Оф, да, Имхотеп - покровител на писарите.
Англо-саксонските писари, мюсюлманските писари и писарите джипсита.
Само на демократичните писари.
3
 
6
 
3
ABBA до: Имхотеп
преди 2 седмици
Джипси,
а ти от Египет що?
6
 
4
 
2
Имхотеп до: ABBA
преди 2 седмици
Вие си гледайте пиздостан там, ква работа имате в Европа?
3
 
5
 
1
преди 2 седмици
ArcelorMittal: Има пробойни в защитните клаузи на ЕС относно митата на САЩ

А то и Британия нанася пробойни, законът за Брексит е в сила, никой не го е отменял,
но ЕП, състоящ се от евреи, масони и геюви -
отваря дупки за англо-сакси всякакви....

Още от Европа
Европейските борси затвориха с понижения в очакване на срещата на Г-20