IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ArcelorMittal съкращава служители от завода си в Белгия

От решението на металургичната компания ще бъдат засегнати 3-4 хил. души

11:14 | 13.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
ArcelorMittal съкращава служители от завода си в Белгия

Международната компания ArcelorMittal закрива част от производството си в металургичния завод в Лиеж и съкращава 600 работни места, като от решението ще бъдат засегнати между 3000 и 4000 служители. Това съобщават тази сутрин медиите в Белгия.

Решението за прекратяване на топлинните производствени процеси е окончателно и бе предшествано от стачки в предприятието. Синдикатите са получили обяснението, че най-голямото дружество в областта на черната металургия предприема стъпки за прекратяване на най-нерентабилните звена от своята структура.

Вестник "Либр Белжик" уточнява, че на заседание на управата на компанията в Люксембург, където е европейската централа на ArcelorMittal, е била спомената възможността за закриване и на заводите във Флоранж (Франция) и Бремен (Германия).

Заводът в Лиеж разполага с две пещи, от които едната е била спряна преди три години, а другата - през това лято.

Създаването на предприятието в Лиеж датира от 1817 г., преди основаването на Белгия, когато започва производството на стомана за конструкцията на тъкачни станове. До 80-те години на 20-и век регионът е в силен възход заради развитието на черната металургия.

Дружеството ArcelorMittal поема завода през 2006 г.,като през 2008 г. решава да възстанови временно прекратената работа на горещото производство. Междувременно настъпва кризата
и търсенето на продукцията на компанията рязко спада.

От март тази година служителите на фабриката в Лиеж бяха почти постоянно в стачка, което принуди собствениците да съобщят, че спират инвестициите в този регион, а от снощи - и да прекратят окончателно част от производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още