IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арестуваха британски предприемачи във връзка с фалита на исландска банка

Винсънт и Робърт Ченгиз са били арестувани в рамките на разследване на фалита на исландската инвестиционна банка Kaupthing

13:08 | 09.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Арестуваха британски предприемачи във връзка с фалита на исландска банка

Двама британски предприемачи – Винсънт и Робърт Ченгиз, са били арестувани в рамките на разследване на фалита на исландската инвестиционна банка Kaupthing, предаде Financial Times.

Полицаи от звеното за големи измами към Лондонското сити са арестували двамата братя рано тази сутрин, като по същото време е бил направен обиск на офиси на инвестиционната компания Rotch Property, която контролира портфолиото на двама предприемачи.

В мащабната операция, проведена в Лондон и Рейкявик, са участвали и исландските власти.

Били са претърсени два бизнес имота и осем жилища в Лондон, а седем човека са били арестувани и отведени за разпит в Лондон. В Рейкявик са претърсени две жилища и са арестувани двама души.

Kaupthing беше една от трите исландски банки, които фалираха през октомври 2008 г. в разгара на кредитната криза. Банкрутът на банката се разследваше в Исландия и Люксембург.

Банката е развивала голяма дейност във Великобритания. Много местни власти, благотворителни организации, както и частни лица загубиха парите си при фалита й.

През февруари миналата година бяха обискирани бившите помещения на Kaupthing в Люксембург от местните власти за борба с измамите, работещи съвместно с исландската прокуратура.

Братята Ченгиз са собственици на финансова империя, специализирана в недвижимите имоти. Робърт Ченгиз е имал експозиция към Kaupthing, която му е струвала 1 млрд. паунда в рамките на 24 часа след фалита на британското звено на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още