IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армин Лашет наследи Ангела Меркел начело на ХДС

Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия се определя като кандидат на приемствеността с настоящия германски канцлер

13:44 | 16.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Центристът Армин Лашет беше избран за председател на Християндемократическия съюз (ХДС), наследявайки Ангела Меркел. Така той е напът да стане кандидатът на консервативната партия за канцлер на федералните избори през септември, предава Ройтерс.

Лашет, който е премиер на западната провинция Северен Рейн-Вестфалия, най-гъстонаселената в Германия, спечели балотажа срещу Фридрих Мерц, като си осигури 521 гласа спрямо 466 за архиконсервативния си опонент, сочат данните от гласуването на 1001 партийни делегати.

Начело на ХДС той заменя Меркел, която е политически лидер в Европа и последователен победител сред германските избиратели от идването си на власт през 2005 г. Тя съобщи, че няма да се кандидатира отново за канцлер.

„Искам да направя всичко, за да останем обединени през тази година… и след това да гарантирам, че следващият канцлер на федералните избори ще бъде от съюза ХДС/ХСС“, каза Лашет в победната си реч.

59-годишният Лашет се определя като кандидат на приемствеността с Меркел, а миналата година канцлерът заяви, че той има „инструментите“ да се кандидатира за премиерския пост.

По традиция председателят на ХДС обикновено, но не винаги е кандидатът за канцлер на партията и баварската й сестринска партия Християнсоциалния съюз (ХСС). Консервативният блок е напът да спечели федералните избори през септември.

Но допитвания показват, че лидерът на ХСС Маркус Зьодер е най-предпочитаният консервативен кандидат от избирателите. Някои депутати от ХДС искат динамичният министър на здравеопазването Йенс Шпан да се кандидатира за канцлер, въпреки че той подкрепи Лашет за лидер на партията.

Син на миньор, Лашет е завършил право, бил е главен редактор на католически вестник и депутат в Бундестага, както и член на Европейския парламент преди да бъде избран за премиер на Северен Рейн-Вестфалия през 2017 г.

Връзките му с имигрантската общност при предишен мандат в регионалното правителство му спечели прозвището „Турският Армин“, а сдържаното му поведение напомня на много германци на настоящия канцлер, отбелязва Bloomberg.

„Делегатите на ХДС определено гласуваха за продължаване на линията на Меркел, която да остане в политическия център“, коментира Карстен Бржески, глобален ръководител на макроикономическите изследвания в ING. „Лашет се доказа като много прагматичен и подкрепя повече фискални стимули и зеления преход без загуба на интересите на бизнеса“, допълва той.

Лашет ще има възможност да се докаже по време на изборите в провинциите Баден-Вюртемберг и Райнланд-Палатинат на 14 март. Ако ХДС се представи добре на тях, това ще засили шансовете му да се наложи над Зьодер и да стане кандидат за канцлер.

Залогът е не само представянето на ХДС, но и видът на коалициите, които ще се появят при следващите избори. На крайнодесния фронт „Алтернатива за Германия“ обмисля подкрепа за ХДС, докато Зелената партия се изстреля от шесто на второ място в обществените допитвани след последните парламентарни избори през 2017 г. и се оформя като потенциален партньор на ХДС/ХСС.

Консерваторите имат комфортна преднина в обществените допитвания пред зелените благодарение главно на стабилното ръководство на Меркел по време на пандемията. Но умората от блокадата и несигурните перспективи пред икономиката може да направят партията уязвима, когато започне предизборната си кампания без Меркел за първи път от едно поколение.

Макар да се твърди, че Лашет е склонен да приеме кандидатура на Зьодер и че двамата имат близки професионални отношения, някои членове на партията смятат, че той е твърде амбициозен, за да пропусне шанса да стане лидер на най-голямата икономика в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
hazard
преди 3 години
Снишения като Меркел Армин, най-пасва на задкулисието, просто журналист, но членува в двайсетина фондации и организации, нищо добро не чака германците със него.Проби във Вестфалия, понеже бяха излъчени слаби опоненти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още