IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca може да придобие Acerta Pharma за повече от 5 млрд. долара?

Британският производител на лекарства се цели в химично съединение за лекарства за ракови заболявания на малко известната биотехнологична компания

16:56 | 12.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

AstraZeneca е в напреднал етап на преговори за закупуването на малко известната биотехнологична компания Acerta Pharma BV. Така фармацевтичният гигант ще придобие и обещаващо химично съединение за борба с ракови заболявания.

Сделката е за над 5 мрлд. долара, коментират лица, запознати с проеговорите. MarketWatch пише, че това е поредният опит на британския производител на лекарства да освежи процесите си.

Компаниите възнамеряват да обявят сделката този месец, твърдят някои от анонимните източници на изданието, но няма гаранция, че споразумение ще бъде постигнато.

Към този момент Acerta не продава лекарства, но ключово съединение на компанията, подобно на лекарствата за рак на кръвта на AbbVie Inc. и Johnson & Johnson, за което анализатори очакват, че ще генерира приходи за милиарди долари, показва обещаващи резултати при първоначалните клинични тестове.

При сделки за производители на лекарства, които генерират ниски или никакви приходи, купувачът понякога прави предварително плащане, което е част от покупната цена, и плаща останалото с течение на времето, когато са достигнати определени цели.

Евентуалната сделка за Acerta би маркирала поредния ход на AstraZeneca да освежи процесите си с цел защита от спад на продажбите, тъй като в следващите години продукти, явяващи се генерични алтернативи, ще залеят пазара.

След като миналата година отхвърли предложението на Pfizer за придобиване на стойност 120 млрд. долара, главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио коментира, че може да обмисли сключването на малки и средни по мащаб сделки, за да подобри процесите по разработка и производство на лекарства.

През ноември компанията плати 2,7 млрд. долара за калифорнийската биотехнологична компания ZS Pharma Inc. и нейното съединение, което се използва в лекарства за сърдечно-съдовата система. Сорио заяви, че лечението на ракови заболявания е основният фокус на компанията.

Acerta, която е базирана в Калифорния и Холандия, разработва лекарства за лечение на различни онкологични и автоимунни заболявания, а това са две от най-големите ниши на фармацевтичния пазар.

Миналата година лекарствата за ракови заболявания отчетоха приходи от продажби на стойност 79,2 млрд. долара в глобален план. Техните приходи са най-високи в сравнение с други области на заболяванията. Автоимунните лекарства се нареждат на трето място с приходи от продажби за 48,8 млрд. долара, сочат данни на EvaluatePharma.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още