IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca придобива лекарствата за белодробни заболявания на Almirall

Сделката на стойност до 2,1 млрд. долара ще засили позициите на британския фармацевт в областта на пулмологията

13:16 | 30.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
AstraZeneca придобива лекарствата за белодробни заболявания на Almirall

Британската фармацевтична компания AstraZeneca сключи сделка за придобиването на правата върху лекарствата за белодробни заболявания, разработвани от испанската компания Almirall. Споразумението е важна стъпка към разширяването на дейността на AstraZeneca в пулмологията, пише Reuters.

Компанията, която отклони завземането ѝ от американския конкурент Pfizer за 117 млрд. долара през май, ще плати първоначална сума от 875 млн. долара и до 1,22 млрд. долара за разработване на лекарства и пускането им на пазара. Сделката засилва позициите на компанията във важна за нея терапевтична област, след като изпълнителният директор Паскал Сорио е решен да докаже, че компанията му има добро самостоятелно бъдеще.

След сделката AzstraZeneca ще има правото да търгува със съществуващите лекарства на Almirall и да участва в разработването на експерименталните лечения на испанската компания. Филиалът на Almirall – Almirall Sofotec, ще бъде прехвърлен към AstraZeneca, както и значителен брой от служителите на Almirall, специализирани в пулмологията.

Британският производител на лекарства очаква сделката да не се отрази на финансите на компанията през 2014 г. и на основната ѝ печалба през 2015 г. През 2016 г. се очаква споразумението да окаже положителен ефект върху печалбата. Сделката ще се финансира чрез налични парични резерви и краткосрочни кредитни инструменти.

„Комбинирайки иновативните ни портфейли и увеличавайки възможностите ни за научна и търговска дейност ние ще успеем да обслужим цялата гама от астматични и хронични обструктивни белодробни заболявания“, каза Сорио.

Той успя да сключи и друго ключово споразумение за сътрудничество с японската компания Kyowa Hakko Kirin за провеждането на изследване, което да оцени съчетаването на лекарствата на двете компании за борба против рака  - друга важна област за AstraZeneca.

Компанията ще публикува отчет за финансовите си резултати през второто тримесечие в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още