IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаките в Париж и кризата с границите на Европа

След смъртоносните терористични актове бъдещето на Шенгенското пространство се поставя все повече под съмнение

10:34 | 18.11.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Отворените граници на Европа вече бяха поставени под натиск заради бежанската криза. След атаките в Париж има все повече съмнения дали те могат да издържат, без да бъдат подсилени, коментира ВВС.

Първо, и не особено изненадващо, крайната десница използва кризата, за да оспори зоната без граничен контрол на Европа по силата на Шенгенското споразумение. Марин льо Пен, лидер на Националния фронт на Франция, нарече свободното придвижване „лудост“ и настоя: „Трябва да възстановим държавните си граници“.

Някои директно свързаха бежанската криза със събитията в Париж. В Германия антиислямистката протестна група Пегида, която организира ежеседмични протести в Дрезден, заяви в понеделник, че „атаките не идват изневиделица; те са в резултат на миграционната политика“.

Със сигурност в Германия основните партии и политици се въздържат от свързването на бежанците с атаките в Париж. „Не трябва да правим грешката да приравняваме бежанците с терористи“, коментира германският министър на отбраната Урсула фон дер Лейен.

Началникът на полицията на Германия заяви, че засега „нямаме индикации, че терористи са навлезли в Германия, представяйки се за търсещи убежище, за да извършат атака“.

Въпреки че пръстовият отпечатък на един от заподозряните самоубийствени атентатори е регистриран в Гърция през октомври, според Германия екстремистите няма нужда да използват опасния мигрантски маршрут от Турция през Балканите до Западна Европа.

Някои от джихадистите, завръщащи се от Сирия, са френски или белгийски граждани с легитимни паспорти.

Но въпросът е изключително чувствителен. През тази година германската федерална полиция вече е регистрирала над 700 криминални прояви срещу бежански подслони. Всяко доказателство, че бойци използват бежанските колони като вид прикритие, за да се доберат до Европа, ще бъде сериозно развитие за Германия.

В момента има много призиви да не се хвърлят обвинения върху бежанците, които в крайна сметка бягат от насилието.

Много официални лица и политици обаче предупреждават, че през следващите седмици Шенгенското пространство може да бъде под риск. Вътрешният министър на Финландия Петери Орпо заяви: „Десетки хиляди хора идват в Европа без да бъдат регистрирани. Ние не знаем кои са те“.

Заплахата за запазването на Шенгенското споразумение идва не толкова от бежанската криза, колкото от последиците от терористичните атаки в Париж.

Карл-Георг Велман, член на комисията по външни въпроси в Бундестага, заяви, че на германския народ е било обещано, че когато контролът по държавните граници се премахне, той ще бъде заменен от контрол по външните граници на ЕС. Ако този контрол обаче не работи, каза той, тогава държавните граници трябва да се възстановят.

Не само политиците, но и разузнавателните служби поставят под въпрос Европа, в която екстремистите могат да пренасят хора и оръжия свободно между страни в Шенгенското пространство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Съществуването на ЕС е заложено на карта, Шенген е най-маловажния проблем в случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Invcom
преди 8 години
Абе ще се усетят европейците в каква каша ги вкараха некадърните им правителства и "приятелите" им оттатък океана ... ама няма да мине без жертви. Не бих се учудил ако французите пак изкарат онова изобретение на д-р Гилотен на площада. Революция ще има и тя се надига .. естествено за наше съжаление отново действията ще се движат от Запад на Изток .. демек ние последни ще се усетим какъв вятър духа .. ама то винаги е било така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още