IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атентат в редакцията на сатиричен вестник в Париж взе 12 жертви*

Четиримата водещи карикатуристи, рисували шаржове на пророка Мохамед, са мъртви

15:31 | 07.01.15 г. 67
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Kарикатуристът на вестника Стефан Шарбоние &ndash; Шарб. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Kарикатуристът на вестника Стефан Шарбоние – Шарб. Снимка: Ройтерс

Най-малко 12 души са загинали при нападение в редакцията на френския сатиричен вестник Charlie Hebdo в Париж, известен в миналото с публикуването на карикатури за исляма, убивайки поне 12 души, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните медии.

Според френски медии има официално потвърждение от полицията, че загиналите са десет журналисти и двама полицаи. От ранените има и такива, които са в критично състояние.

Пристигайки бързо на мястото на инцидента, френският президент Франсоа Оланд нарече нападението „терор“ и го определи като „акт на изключително варварство".  Оланд заяви още, че е свикал извънредно заседание на министрите за сряда следобед, за да обсъди националната сигурност на страната. Междувременно терористичната заплаха в Парижка област е повишена до максимално равнище, предаде AFP, като се позова на службата на премиера Манюел Валс.

По данни на полицията нападателят в сградата на редакцията е открил огън с автомат AK-47, преди да се скрие в черна кола на улицата.  

Кървавата атака срещу редакцията е извършена от трима души, съобщи министърът на вътрешните работи Бернар Казньов. Той увери, че са предприети всички мерки за "възможно най-бързото неутрализиране на тримата престъпници, извършили този варварски акт", но не даде повече подробности. Според очевидци и кадри от камери нападението е извършено от двама тежко въоръжени мъже, които след това се качват на преминаващ лек автомобил.

Припомняме, че през 2011 г. Charlie Hebdo предизвика разгорещен дебат, след като публикува карикатури на пророка Мохамед, както и шеговити шаржове на мюсюлмански лидери. 

Последният пост в Twitter профила на вестиника от преди няколко часа е с карикатура на лидера на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

По данни на Le Monde мъртви са четирима карикатуристи на сатиричния вестник - Стефан Шарбоние – Шарб, Кабу, Волински и Тигнус.  Според Wall Street Journal Шарб е бил включен в списъка с най-искани лица на "Ал Кайда" през 2013 г. именно заради шаржовете на пророка Мохамед. Той е и главен редактор на изданието. 

Кабу, който през 2011 г. нарисува карикатурите на Мохамед, щеше да стане на 76 години след няколко дни. 

Очевидци на инцидента разказват за поне двама мъже с качулки, които са влезли в сградата с автомати "Калашников". По последна информация на полицията обаче нападателите са били четирима.

България остро осъжда нападението над редакцията на Charlie Hebdo и извършените убийства в Париж“, казва в изявление министър-председателят на страната Бойко Борисов. 

„В нас този кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на човешки живот и посегателство срещу свободата на словото. Изразяваме солидарността си с френския народ в този тежък за всички нас и Европа момент и съпричастност към скръбта на семействата и близките на загиналите. Няма кауза, която да оправдава терора", казва премиерът. 

По думите му като съюзници в НАТО и ЕС България и Франция работят заедно за отпор на новите заплахи пред сигурността и мира. "Заедно с нашите партньори ние сме уверени, че тероризмът ще бъде победен, каквито и усилия да изисква от нас тази борба“, добавя Борисов. 

„Република България е съпричастна с болката на френския народ и ще продължи сътрудничеството със своите партньори в борбата с тероризма в името на ценностите, в които вярваме и които изповядваме“, пише президентът Росен Плевнелиев до френския си колега Франсоа Оланд в съболезнователно писмо.

 „Новината за престрелката в редакцията на френския сатиричен вестник “Charlie Hebdo”, довела до убийството на невинни граждани, дълбоко ме потресе и наскърби. Република България остро осъжда този варварски акт на насилие и тероризъм“, се казва в писмото на Плевнелиев.

Българският президент изразява най-дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите, както и пожелание за бързо възстановяване на ранените, посочват от пресслужбата на Плевнелиев.

"Дълбоко шокирана съм от нападението срещу редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" в Париж, заяви и заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева в изявление в акаунта си в Twitter. Георгиева, която е и европейски комисар за бюджета и човешките ресурси, изрази солидарност с френския народ и медиите.

Вижте кадри от случващото се в галерията!

Повече по темата четете в Dnes.bg

*Актуализирано в 17,55 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

67
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
И ти желая да живееш в обществото на "високоморалните", които не се посвениха за пореден път окървавят улиците в името на властта си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
И си спомни, как християнство е наложено в България!Колко фамилии и какви, са си отишли от българската земя!Вече казах, религиите са създадени за да разделят!Вярата без име остава!Ако тя е в доброто, аз съм за!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Надявам се за три дена да ти са се отворили очите!Щото , колкото и да си гледал телевизията, едва ли си видял нещо, освен театрална постановка от коварен сценарист ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 14 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Джихадистчетата си ги отгледаха едни съвсем конкретни спец служби, за да си решават с тях най-разнородни задачи. А пък след това, което се натвори за 15 години в близкия изток и северна_африка, няма как да се очаква, че капака на тенджерата ще си остане на място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 7 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
Сега точно е времето, в което трябва да се отнемат всички привилегии на мюсюлманите, които имат уж защото са малцинство. Навсякъде по света да им ги отнемат докато не решат проблема с лицемерието, лъжата и убийството залегнало в душите и религията им.Коя друга религия днес убива при всеки удобен повод, оправдавайки и криейки се зад чувства от какъвто и да било вид?Долни средновековни твари!Аре бе, къде са сега атакаджи-ските простаци и *** дето се регнаха тука да защитават руските национални интереси? Къде сте бе бълхи нещастни? Да не би официалната външнополитическа линия на Москва вече случайно да съвпада с турската?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 11 rate down comment 6
bgMan
преди 9 години
В демокрация и толерантност могат да живеят само високоморални индивиди.Комплексари, мизерници, *** и особено мюсюлмани нямат място в никоя демокрация защото и нивото на религията им и нивото на самите им личности е заспало на нивата където се е намирало около 16-ти век.Само много голям *** би защитил толкова лицемерно, насилствено и лъжливо общество като мюсюлманското. Не отричам, че се намират и много свестни хора между тях, обаче това не е достатъчно. Откакто се логнах тук съм го писал над 10 пъти - ислямската религия е най-експанзионистичната религия днес и не заслужава да й се признават или присъждат никакви права докато не се реформира изцяло.Мръсни жестоки убийци прикриващи се лицемерно зад всичко, което могат!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 3 rate down comment 6
georgi_shum
преди 9 години
Не казвам, че знам повече... Просто казвам квото виждам и чувам, като говоря с тях..:) Факт е обаче, че си си впрегна прекрасно пропагандната машина и покрай Украйна и обвиняването на Запада и САЩ във всякакви възможни грехове спрямо Русия, консолидира много подкрепа. И буквално тази криза го спаси. Щото през 2011-2012 подкрепата за него бе паднала доста под 50%. Реална цифра към момента е около 60-65%. И пак ще спада!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
хууу... ти знаеш повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 5 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
ти го намеси ***, не аз. А според мен, това да свързваш днешните събития с отношенията на Европа с *** е меко казано шизофренично. Едното няма нищо общо с другото. И заради заплахата от ислямския свят към Европа, да оправдаваме или да си затваряме очите за безумията на Путин е още по пагубно. А това за 80 % подкрепа.. моля те!!! Най малкото към 20 % от населението на Русия са мюсюлмани, които ( с изключенията на Кадировата клика) в болшинството си няма как да са му големи фенове.. Пък да не ти говоря, че около половина от руснаците, които познавам лично ( поне 100 човека имат, само родата на жената са към 40 души) хич, ама хич не са му фенове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 14 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Остави го *** - той си има държава, в която над 80% от гражданите го одобряват и подкрепят. Тази комбинация от твърд лидер и сплотен народ е много по добрия вариант за времената, които идват!!! Ако си мислиш, че обмислена, организирана и перфектно изпълнена наказателна бойна операция в центъра на Париж е нещо инцидентно, а трима обучени и въоръжени с калашници и гранатомети командоси са група откачалки, значи просто не живееш в реалния свят и оценките ти за Русия, Путин и световните дела са несериозни, to put it mildly....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още