IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина прие офертата на италианските железници за TrainOSE

Ferrovie dello Stato беше единствената, която се интересуваше от участие в процедурата по приватизация на жп оператора

18:52 | 14.07.16 г.
Атина прие офертата на италианските железници за TrainOSE

Италианската държавна железопътна компания Ferrovie dello Stato ще купи гръцкия жп оператор TrainOSE, съобщава Ройтерс. Атина е приела офертата на стойност от 45 млн. евро.

Италианската компания беше единствената, която наддаваше в процедурата по приватизация на жп оператора. Продажбата беше поискана от кредиторите на Гърция, припомня още изданието. Интересът обаче не беше голям и властите в Атина на три пъти удължаваха крайния срок за набиране на оферти.

Ferrovie dello Stato е третият по големина жп оператор в Европа. Очакванията са компанията да даде част от своето ноу-хау на гръцкия оператор, допълва Ana Mpa.

Всъщност Гърция се опитва да продаде жп оператора от 2013 година насам. С идването на Сириза на власт обаче процесът по приватозицаия беше забавен.

Без продажбата TrainOSE трябва да върне 700 млн. евро държавна помощ, допълва още Ройтерс.

Железопътните работници в Гърция протестират срещу приватизацията на TrainOSE и стачкуват вече в продължение на седмица, което спира движението включително и на международните влакове между България и Гърция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още