IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина продава нов дял от OTE на Deutsche Telekom

Само преди седмици Deutsche Telekom искаше да се отърве от дяловете си в OTE, а сега купува нови дялове

18:01 | 06.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Служители на OTE протестират срещу продажбата на компанията на Deutsche Telekom.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Служители на OTE протестират срещу продажбата на компанията на Deutsche Telekom. Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство се захваща изненадващо бързо с приватизационната си програма и продаде 10% от акциите на отчасти държавния телеком OTE на германската компания Deutsche Telekom. За пакета с акции немците ще платят около 400 млн. евро, съобщи базираният в Бон концерн, цитиран от Ройтерс.

До момента Deutsche Telekom притежаваше 30% от капитала на ОТЕ и разполагаше с опция да закупи още 10% до края на годината. Гръцката държава пък държи 16% от акциите на националния телеком. Атина разполагаше и с т. нар. put-опция и можеше да продаде акциите по всяко време.

Още в края на миналата седмица гръцките вестници писаха за сделката, като визираната тогава цена беше 411 млн. евро. Преговорите за телекома са във възможно най-неблагоприятното време. Вследствие на икономическата криза OTE се бори със спад на приходите, само през първото тримесечие продажбите са намалели с 10%.

Правителството в Атина е под непрекъснат растящ натиск. Премиерът Георгиос Папандреу не иска да се появи на срещата на върха на ЕС на 23-и юни с празни ръце. Тогава на първо място в дневния ред ще са новите помощи за Гърция. Дотогава правителството трябва да прокара през парламента новите мерки за спестяване и приватизационната програма.

Телекомът също е изправен пред важни решения. С цялостната продажба правителството губи правото си на вето. По този начин Deutsche Telekom става единственият отговорен фактор за съдбата на гръцкото дъщерно дружество.

И точно това създава грижи на немците. От една страна, те биха искали да се освободят напълно от ангажиментите си към гърците. От друга страна обаче това практически е невъзможно, защото OTE може да бъде продадена само с милиардни загуби. Мениджърите на компанията ще се опитат да съживят и санират компанията дори и с цената на съкращения, за да увеличат маржовете. Според германското издание на Financial Times орязването на разходите в ОТЕ ще доведе до съкращения на работни места и до намаляване на приходите на компанията.

Гръцкото правителство се очаква да изрази резерви заради загубата на работни места и заради проблема с безработицата, се казва още в публикацията. ОТЕ има доста голям брой служители и силно влияние на синдикатите. 

Високите разходи, рецесията в Югоизточна Европа и остарялото законодателство доведоха до спад в печалбата на компанията и принудиха Deutsche Telekom да намали с 900 млн. евро обявените в ОТЕ инвестиции на стойност около 4 млрд. евро. Говорител на телекома заяви, че сега всичко зависи от гръцката държава и от условията, които бъдат предложени за евентуално закупуване на още акции.

В сегашната ситуация немският телеком може само да загуби, пише и Handelsblatt. ОТЕ се оказа най-голямата грешка, след като през март 2008 г. шефът на концерна Рене Оберман взе решение за закупуване на 30% от OTE на няколко транша за общо 3,8 млрд. евро. Оттогава цената на акциите спадна повече от 2 пъти и Deutsche Telekom загуби 1,3 млрд. евро. А икономическата криза в Гърция се погрижи за това, положението да не се подобрява и в бъдеще.

За останалите 6% немците имат право на вето. Дали ще се възползват от него засега не е ясно. Ако не го направят, няма да загубят нищо. Deutsche Telekom би могла да консолидира компанията. Дори трябва да го направи, смята експертът по баланси Карлхайнц Кютлинг от Центъра за счетоводство към Университета в Заарланд.

Причината за ангажимента на Deutsche Telekom в Гърция беше преди всичко интересът на немците към дъщерните дружества на OTE в Източна Европа. Към тях влизат оператори в България, Румъния, Албания, Македония и участие в Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още