IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авиокомпания Germania обяви банкрут*

Обявяването в несъстоятелност няма да повлияе на работата на дъщерната компания Bulgaria Eagle, която извършва полети до Бургас и Варна

13:19 | 05.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нискотарифната германска авиокомпания Germania обяви банкрут и отмени всички свои полети, съобщава BBC.

Бзираната в Берлин компания, която лети до редица дестинации в Европа, Африка и Близкия изток, обслужва повече от 4 млн. пътници годишно. 

Основните фактори, принудили Germania да обяви несъстоятелност, са растящите цени на горивата и валутните колебания.

„В крайна сметка не успяхме да завършим нашите финансови мерки за покриване на нуждите от краткосрочна ликвидност“, заяви управителният директор на дружеството Крастен Балке.

Germania оперира планирани, чартерни и еднократни полети. Чрез своето дъщерно дружество Bulgaria Eagle авиокомпанията извършва чартерни полети до Бургас и Варна.

Заедно със швейцарската Germania Flug AG и Bulgaria Eagle германският превозвач разполага общо с 37 самолета.

Банкрутът на Germania няма да се отрази върху дейността на двете дъщерни дружества в Швейцария и България, отбелязват в своето прессъобщение от компанията.

Тя обяви, че пътниците, които са резервирали полети, трябва да се свържат със съответния туроператор, за да определят условията за компенсация, но предупреди, че клиентите, които са запазили билети директно от Germania нямат право на замяна на полета.

Това е поредният удар за германската авиационна индустрия, след като вторият по големина превозвач на страната Air Berlin също обяви несъстоятелност през 2017 г.

И това не са единствените авиокомпании с финансови проблеми.

В понеделник Ryanair публикува първата си тримесечна загуба от март 2014 г., обявявайки нетна загуба в размер на 19,6 млн. евро (17,2 млн. долара) за четвъртото тримесечие.

Миналата седмица Norwegian Air обяви, че планира да набере 3 млрд. норвежки крони ( 268 млн. паунда) чрез емисии на права за подобряване на финансовото си състояние.

*Информацията е актуализирана в 16:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още