IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия избира нов президент

На втория тур се изправят бившият лидер на Зелените Александър ван дер Белен и кандидатът на дясната Австрийска партия на свободата Норберт Хофер

10:59 | 22.05.16 г.
<p>
	Норберт Хофер Австрийска партия на свободата получи на първия тур 35,1 процента от гласовете.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Норберт Хофер Австрийска партия на свободата получи на първия тур 35,1 процента от гласовете. Снимка: Ройтерс

Австрийските граждани избират днес държавен глава за следващите шест години. 

След като на първия тур на президентските избори на 24 април никой от кандидатите не получи абсолютно мнозинство, на втори тур се явяват класиралите се на първите две места кандидати. Това са Норберт Хофер, излъчен от националистическата Австрийска партия на свободата, получил на първия тур 35,1 процента от гласовете, и Александър ван дер Белен, един от основателите на Партията на зелените и бивш неин ръководител. Той се кандидатира като независим, но се ползва с подкрепата на зелените, чийто член е до днес. Сочен преди първия тур за явен фаворит, Ван дер Белен получи 21,3 процента от гласовете и се нареди след Норберт Хофер. 

Четириседмичният период между двата тура бе белязан от остра предизборна борба, включваща многобройни предизборни изяви и телевизионни дуели на двамата претенденти за президентския пост. 

Както коментира днес ежедневникът "Пресе", от години страната не е била толкова разделена. Парадоксално е, но е факт, продължава вестникът, по-възрастните са за 45-годишния Хофер, докато по-младото поколение подкрепя 72-годишния професор по икономика Ван дер Белен, като сред 30-годишните той води с 58 процента според социологически проучвания. 

Друг фактор е образованието на избирателите: 60 процента от нискообразованите австрийци са за Хофер, сред високообразованите 82 процента биха дали гласа си за Ван дер Белен. 
Друг признак на разделение е полът, според социологическия институт Сора 45 процента от анкетираните мъже са за Хофер и само 17 процента - за Ван дер Белен, гласовете на жените се разпределят: 27 процента за Хофер и 22 процента за Ван дер Белен.

Избирателите се различават в предпочитанията си и по признак на местоживеене: Александър Ван дер Белен е фаворит в градовете, Норберт Хофер - в малките населени места, както показа и първият тур на изборите.

Социолозите са единодушни в мнението си, че избирателите, дали своя глас по пощата, ще играят по-голяма роля за финалния резултат в сравнение с първия тур, тъй като такива изборни карти са пожелали 900 000 австрийци, живеещи на територията на Австрия или извън нея. В първия тур по пощата са гласували 200 000 австрийски граждани. 

Изборните секции бяха отворени в цялата страна в 7 часа и в зависимост от провинцията ще бъдат затворени по различно време - във Форарлберг още в 13 часа, в други провинции в 16 часа, във Виена в 17 часа. На железопътните гари и на аерогарите секциите ще работят до 21 часа.

Много е вероятно обаче победителят да не стане известен днес, тъй като този изборен тур постави нов рекорд в броя на избирателите, пожелали да гласуват по пощата. Поради тази причина напрежението вероятно ще се пренесе и в утрешния ден, когато ще станат известни окончателните резултати.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още