IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия въвежда карантина за влизащите от България

Пристигащите наши сънародници ще трябва да прекарат две седмици карантина или да имат отрицателен тест за коронавирус

12:24 | 08.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Австрия издаде предупреждение за пътуване до България заради новия пик на болни от коронавирус в страната. Освен за страната ни, мярката ще важи и за Румъния и Молдова. Според властите във Виена причина е и това, че в Австрия има клъстери на болни, включващи хора от региона.

Всеки, който пристига от трите държави, трябва да бъде подложен на двуседмична карантина или да има валиден отрицателен тест, заявиха по време на пресконференция канцлерът Себастиан Курц и външният министър Александер Шаленберг, цитирани от Ройтерс. По думите им ще бъдат увеличени и проверките на унгарската и словенската граница.

В сряда от българското министерство на здравеопазването съобщиха, че за последното денонощие има 188 нови случая на коронавирус в страната. Това е най-големият брой новозаразени от началото на епидемията у нас.

Investor.bg припомня, че във вторник министърът на здравеопазването Кирил Ананиев намекна, че при преминаване на границата от 200 заразени с новия коронавирус Covid-19 дневно част от ограничителните мерки ще бъдат възстановени.

„Преминавайки границата от 200 болни на ден, ще е сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките“, коментира той пред журналисти.

В сряда обаче премиерът Бойко Борисов намекна, че няма да има нови мерки.

 В началото на заседанието на МС той попита необходимо ли е със заповед отново да се затваря всичко и това влияе ли добре на психиката и на здравето на хората. "Защо е нужна заповедта - за да кажат, че някой те затваря, че ти запушва устата, посочи премиерът и каза, че всеки знае за риска, когато отиде на театър, кино, заведение".

В Румъния към сряда броят на потвърдените случаи вече е 29 620, от които загинали са 1799 души, показват данни на университета „Джонс Хопкинс". В Молдова пък заразени от началото на епидемията са общо 18 141 души, а починалите са 603 човека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още