IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия няма да приема гръцки, португалски и ирландски облигации

И други страни, освен Германия и Австрия, също могат да откажат да приемат въпросните облигации

19:10 | 04.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австрия няма да приема гръцки, португалски и ирландски облигации

Австрийската централна банка се присъедини към германската Bundesbank и вече няма да приема като обезпечение банкови облигации, гарантирани от страните, получаващи помощ от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МЕФ), съобщава Bloomberg.

„И ние ще направим същото“, казва Кристиян Гътледерер, говорител на базираната във Виена институция. „Говорим за минимално количество. Това ще има много малък ефект върху общото количество облигации, използвани като обезщетение“.

Bundesbank беше първата централна банка, която се възползва от обявената на 23 март промяна на правилата за обезпечение на Европейската централна банка (ЕЦБ).

ЕЦБ вече не задължава членовете си да приемат като обезпечение банкови облигации, гарантирани от правителства на държави,„чиито кредитни оценки не удовлетворяват стандартите, определящи минималните изисквания за висок кредитен рейтинг“.

Решението означава, че банките от 3-те получили финансова подкрепа европейски страни – Гърция, Португалия и Ирландия – вече няма да могат да се финансират чрез облигации, издавани от подразделенията им в Германия и Австрия. Все пак банките обикновено търсят финансиране чрез собствените си централни банки.

В момента Bundesbank държи по-малко от 500 млн. евро подобни облигации, съобщава германският Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Томас Костерг, икономист на Standard Chartered Bank в Лондон, посочва, че и други страни, освен Германия и Австрия, също могат да откажат да приемат въпросните облигации.

Освен Австрия, „Германия, Холандия, Люксембург и Финландия са страните, които вероятно ще са най-силно загрижени за качеството на облигациите, които приемат за обезпечение“, посочва той. „Това се случва на фона на дебата за децентрализацията на валутната политика. Не става въпрос за големи суми, но все пак това не е добър знак за ЕЦБ“. 

През декември ЕЦБ облекчи критериите си за обезпечение и предостави на европейския банков сектор нисколихвени 3-годишни заеми за над 1 трлн. евро.

По този начин банката предотврати кредитна криза, но предизвика реакцията на президента на Bundesbank Йенс Вилдман, който предупреди Марио Драги за рисковете, които оглавяваната от него институция поема.

Вилдман призова ЕЦБ да започне да планира евентуално оттегляне на спасителните програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още