IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия ще пробва системата, към която са се насочили германците

Австрийският канцлер Себастиан Курц може да сформира първата консервативно-зелена коалиция

15:30 | 01.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Две години, след като прегърна вълната срещу миграцията, Себастиан Курц може да създаде съвсем различен прецедент за европейските консерватори - този път той може да избере да си партнира със Зелените, пише Bloomberg TV Bulgaria

Курц, 33-годишният канцлер на Австрия, е готов да сключи споразумение със Зелените скоро след началото на 2020 г. Очаквайки одобрението на конференцията на партията “Зелените”, новата администрация може да положи клетва пред президента Александър ван дер Белен (самият той бивш лидер на партията) още на 7 януари.

Урсула фон дер Лайен, представител на германските консерватори, пое ръководството на Европейската комисия миналия месец, след като получи парламентарна подкрепа за плана си за декарбонизация на европейската икономика.

Следващото правителство в Берлин може да се окаже в сходна ситуация, тъй като Зелените все повече изместват Социалдемократическата партия от позицията ѝ на естествен съюзник на християндемократите на канцлера Ангела Меркел.

„Курц сега се опитва да адресира двата основни въпроса за следващото десетилетие: имиграцията и изменението на климата“, заяви Карстен Бжески, главен икономист на ING за Германия. Според него това може да се превърне в интересен прецедент и тест за Германия и за цяла Европа - първата консервативно-зелена коалиция.

Трябва да се има предвид обаче, че начинанието на Курц е доста рисково.

От 2015 г. Курц се възползва от бежанската криза. Той облече консерваторите в дрехите на популисти и ги насочи към неудобна коалиция със социалдемократите, за да обедини сили с партия, преобладаваща от неонацисти. След като спечели два поредни вота, една трета от поддръжниците му вече са бивши привърженици на Партията на свободата и други десни групи.

Партнирайки си със зелените, Курц се озова от противоположната страна на дебата за популистите и уязвим на техните атаки за пръв път.

Вижданията на партньора му също биха могли да отблъснат гласоподаватели.

Курц имаше няколко други опции след избухването на скандала, станал известен като “Ибиса гейт” - в публичното пространство изтече видео, в което бившият му коалиционен партньор Хайнц-Кристиан Щрахе предлага държавни договори на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация. Това свали Щрахе и правителството на Курц и доведе до предсрочни парламентарни избори на 29 септември.

Цялата публикация може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още