IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия сменя самолетите с влакове при късите маршрути заради емисиите

Austrian Airlines ще преустанови обслужването на маршрута Виена-Залцбург, като полетите ще бъдат сменени от 31 железопътни услуги, които ще действат ежедневно

21:52 | 03.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Austrian Airlines ще преустанови обслужването на маршрута Виена-Залцбург, съобщи националният авиопревозвач в четвъртък (2 юли). Вместо това услугата ще бъде заменена от влакове в опит на компанията да спази условията на спасителната сделка, сключена с правителството, съобщава Euractiv.

До 31 железопътни услуги ще действат ежедневно между главното летище на австрийската столица и централната гара на Залцбург, с което страната отбелязва десетократно увеличение на железопътните опции. 

С приемането на спасителния правителствен пакет от 600 млн. евро Austrian Airlines се задължава да ограничи емисиите на парникови газове, като полетите трябва да бъдат заменени с железопътен транспорт, който ще транспортира пътниците за по-малко от три часа.

„До летището във Виена може да се стигне с влак от Залцбург за много по-малко от три часа и без прекачване. Ето защо нашето предложение AIRail е добра и по-екологична алтернатива на полетите “, заяви изпълнителният директор на авиокомпанията Алексис фон Хоенсброех.

Обикновено пътниците са във въздуха за по 45 минути по време на вътрешен полет, което в съчетание с времето, необходимо да се достигане до летището и да се преминат проверки за сигурност, превръща железопътния транспорт в конкурентна алтернатива.

Това не е първото сътрудничество между авиокомпания и железопътен оператор. Миналата година KLM си партнира с холандските и белгийските железопътни компании, за да замени полет по маршрута Амстердам-Брюксел.

Линията Виена-Залцбург вече беше тествана от пътниците през миналата година, когато пистата на летището в Залцбург беше затворена за един месец за ремонтни дейности.

Най-важното за пътниците, използващи алтернативната железопътна услуга, е възможността, ако свързващият влак или самолет е пропуснат поради забавяне, клиентите ще получат безплатна резервация за следващата налична услуга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още