IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия заплашва да блокира покупката на 100 млн. Covid ваксини от ЕС

Виена настоява да получи по-голям дял от ваксините за общността

15:55 | 30.03.21 г.
<p>
	Канцлерът на Австрия Себастиан Курц. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц. Снимка: архив Ройтерс

Австрия заплашва да блокира възможността Европейската комисия (ЕК) да осигури още 100 млн. дози ваксини срещу коронавирус на BioNTech/Pfizer, ако Виена не получи по-голям дял от доставката, според дипломати от три страни от ЕС, съобщава онлайн изданието Politico.eu.

Този ход е последната ескалационна тактика на австрийския канцлер Себастиан Курц, който агитира страната му да получи по-голям дял от ваксините на ЕС, въпреки че данните показват, че Австрия не е сред страните с най-голяма нужда.

И това е ултиматум, заради който някои се опасяват, че застрашава критично допълнителната пратка ваксини на фона на отчаяните опити на ЕС да увеличи производството и доставките.

През следващите месеци ЕС може да получи 10 млн. дози от ваксината BioNTech/Pfizer като част от втори договор с германско-американския производител за закупуване на допълнителни 100 млн. дози освен първоначално договорените 500 млн. Първоначално се очакваше тези 100 млн. дози да бъдат доставени към края на 2021 г., но компанията заяви, че може да достави 10 млн. от тях преди 30 юни. Това постави началото на борба за разпределянето им на страните от ЕС.

На видеосрещата на върха на ЕС миналата седмица Курц повтори искането си за допълнителни дози. Срещата завърши с това, че сегашният „ключ за разпределение“ беше потвърден, но лидерите също така възложиха на постоянните представители на страните членки в Брюксел да решат въпроса с тези допълнителни 10 млн. дози. Това оставя отворена възможността страните в най-голяма нужда да получат повече от тях.

Австрия не изчака посланиците да проведат разговор, за да засили натиска. На заседание на борда на ЕС за ваксините, което се проведе непосредствено след видеосрещата на лидерите на страните, Виена отново поиска допълнителни дози, този път със заплаха – че ще блокира Комисията да упражни възможността си за по-голямата покупка на 100 млн. дози.

Дипломати от няколко държави от ЕС изразяват възмущението си от заплахата и реалната възможност ЕС да изгуби тези дози, ако опцията за закупуване не бъде упражнена до средата на април.

"Това показва, че Курц е готов да застраши живота на 50 милиона европейци, за да получи нещо, от което дори не се нуждае", казва дипломат, пожелал анонимност, пред медията. Друг дипломат допълва, че Австрия не е проявила особено внимание към нуждите на други страни. "Солидарността е еднопосочна улица към Виена - никой друг няма значение в края на играта", допълва той.

Много страни от ЕС посочват, че Австрия се справя по-добре в сравнение с останалите в разпространението на ваксини, както и с овладяването на новите случаи на заразени с коронавирус. Страната постоянно е сред 10-те най-бързи държави с разпространението на ваксини през предходните седмици, независимо дали в ежедневно прилагани дози, приложени дози като процент от населението или дял от хората, получили поне една доза ваксина.

Случаите на коронавирус от март 2020 г., коригирани на глава от населението, в Австрия класират страната в долната половина на страните от ЕС, докато дневните числа са малко под средното за ЕС.

Последна актуализация: 11:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още