Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Австрийският канцлер: Италия не може да се справи без помощ от ЕС

За нас е ясно, че искаме да ги подкрепим и че искаме да проявим солидарност, казва Себастиан Курц

Австрийският канцлер: Италия не може да се справи без помощ от ЕС

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Товарът на дълга на Италия е толкова голям, че единственият шанс за страната е да получи помощ от Европейския съюз. Това заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц в интервю за телевизия Bloomberg.

Италия вече се насочваше към рецесията и преди удара на пандемията. Сега  Европейската комисия прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 9,5% през тази година, а дългът на Италия ще нарасне до около 160% от националния ѝ брутен вътрешен продукт.

Още по темата

Заедно с Франция и Испания Италия настоява за съвместно поемане на дълг в рамките на ЕС, но това предложение срещна опозиция от страна на Германия, Холандия и Австрия.

„Те няма да могат да се справят с тази ситуация без помощта на ЕС и държави като Австрия“, заяви австрийският канцлер. „Но не мисля, че идеята за споделения дълг е правилният отговор“, каза той.

Курц вече спечели одобрението на страните от ЕС за успешното си управление на заразата в Австрия. Той бързо затвори границите и приложи строги мерки за социално дистанциране. Бързият отговор помогна на алпийската страна да се превърне в една от първите държави в Европа, която облекчи ограниченията, отваряйки малки магазини и магазини за хардуер на 14-и април.

Италия фактически зависи от спешното изкупуване на облигации на Европейската централна банка, за да поддържа разходите по заемите си под контрол. Коалицията на премиера Джузепе Конте изпитва трудности да предостави голям пакет стимули и да гарантира, че милиарди помощи действително ще достигат до бизнеса и домакинствата.

Курц обясни, че Италия може да се възползва от пакета от помощи за целия блок в размер на 500 милиарда евро (540 милиарда долара), който може да бъде разширен, ако това е необходимо.

„За нас е ясно, че искаме да ги подкрепим и че искаме да проявим солидарност“, каза Курц.

Отворени граници

Благосъстоянието на Австрия е тясно свързано с Италия, която е вторият по големина търговски партньор на страната след Германия. Въпреки че частното пътуване между Италия и Австрия все още е много ограничено, потокът от стоки е запазен непокътнат дори в разгара на пандемията.

Още по темата

След балансирания си бюджет от миналата година Австрия може да си позволи вземането на заеми, за да съживи икономическия си растеж.

Страната планира „инвестиции в цифровизацията и в борбата срещу изменението на климата“, каза Курц, без да дава подробности за програмата. Администрацията му също работи за намаляване на данъците за хората с по-ниски доходи, започвайки втората фаза на стимулиране, която надхвърля вече предоставените 38 милиарда евро.

Въпреки че правителството очаква растеж отново през 2021 г., връщането му към нивата преди кризата вероятно ще отнеме „няколко години“, каза Курц.

Правителството му води преговори със страни като Германия, Италия, Унгария и Хърватия за разрешаване на трансграничните пътувания на работници, туристи и семейства. Австрийският лидер заяви, че се надява да нормализира граничната ситуация с Германия преди лятото, тъй като двете страни имат сходно ниска степен на заболеваемост.

„Повторното отваряне на границите е най-важно”, каза Курц. „Нуждаем се от единния пазар на ЕС, ние сме ориентирани към износ, а туризмът също играе важна роля в нашата икономика. Така че за икономиката като цяло, но в частност за туризма, отварянето на границите е много важно", поясни той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
red6 до: lyusien
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ти май не си в час. Талянците сакат парЕ, не сакат реформи. И за това ЕС са им виновни. Щото искат да карат по старо му. ЕС са лошите, естествено. Сега смени Италия с Гърция, България, Румъния, Испания, Унгария...
2
 
4
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ами нали това беше целта на филма: фалиралата Италия да фалира ама с някакъв повод
2
 
3
 
1
преди 4 месеца
Ами помогнете им Те не могат сами да се справят Помогнете им Не може само с декларации и обещания за помощ Но им кажете че трябва и те да се стегнат ...

Още от Европа
Има ли сигнали, че на големите банки в ЕС не им достига капитал?