IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийският канцлер: Няма да превърнем ЕС в съюз на дълговете

Спестовната четворка ще работи заедно и по други теми отвъд финансите, твърди Себастиан Курц

11:01 | 24.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Курц говори с нидерландския си колега Марк Рюте. <em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Курц говори с нидерландския си колега Марк Рюте. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Освен по финансовата политика Австрия възнамерява да координира позициите си с Нидерландия, Швеция и Дания и по други теми, за да отстояват общите интереси в Европейския съюз. Четирите държави се бориха за намаляване на планираните субсидии в рамките на приемането за плана за възстановяване в рамките на алианс под името "спестовната четворка".

„Ние ще продължим да координираме тясно групата на пестеливите, за да продължим твърдо да се противопоставим на плановете за съюз на дълговете в бъдеще и да можем заедно да защитаваме интересите си в други области", заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц пред Die Welt (петък). Какви други области има предвид той засега не е ясно.

"Заедно с Нидерландия, Дания и Швеция ние гарантираме, че парите на европейските данъкоплатци се обработват внимателно и че има ясни условия за изплащане на средства от фонда за възстановяване, като например прилагането на реформи", каза Курц. „Заедно успяхме да предотвратим превръщането на ЕС в постоянен дългови съюз. Не е тайна, че някои държави винаги са се застъпвали за това. Разбира се, всичко това също е в интерес на германските данъкоплатци“, каза австрийският канцлер.

Държавните и правителствените ръководители на 27-те страни членки се споразумяха във вторник за кризисната програма на стойност 750 милиарда евро и седемгодишния бюджет на ЕС за 1,074 милиарда евро. „Спестовната четворка“ имаше съществено участие в дизайна на пакетите. Бюджетът се нуждае от одобрението на Европейския парламент, който възнамерява да наложи някои промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още