IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийските президентски избори като предупреждение към Запада

Странният политически живот в Австрия вече не е изолирано явление, а част от солидна тенденция в цяла Европа, пише New York Times

13:55 | 19.05.16 г. 10
<p>
	Норберт Хофер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Норберт Хофер. Снимка: Ройтерс

В понеделник Западът може да се събуди с новината, че за пръв път от разгрома на нацизма европейска страна си е избрала по демократичен път крайнодесен държавен глава. Норберт Хофер от Австрийската партия на свободата спечели 35 процента от гласовете на първия тур от президентските избори на 24 април. В неделя той ще се яви на балотаж, след като на предишния тур бяха елиминирани двете най-големи традиционни партии и канцлерът социалдемократ Вернер Файман подаде оставка.

Месец по-късно европейците може да се събудят с новината, че британските избиратели са решили на референдума на 23 юни страната им да стане първата държава от Европейския съюз, която го е напуснала. Много наблюдатели смятат, че това ще бъде фатално за самия европейски проект, пише Силви Кауфман за вестник New York Times.

А на 24 април 2017 г., точно година след победата на първи тур на Хофер, французите може да се събудят с новината, че Марин льо Пен, лидер на крайнодесния Национален фронт, е спечелила първия тур на президентските избори във Франция. Точно това можем да очакваме, ако изборите бяха днес, сочат социологическите проучвания.

И не става дума за някакви Оруелови сценарии. Признаците на открито пренебрежение към стария демократичен ред са толкова многобройни, че новината за победата на първи тур на Хофер почти не намери място на първите страници на европейските вестници.

А помните ли с какво безпокойство се гледаше на избора на Курт Валдхайм за президент на Австрия през 80-те години или на ексцентричностите на лидера на Австрийската партия на свободата Йорг Хайдер през 90-те?

Това беше през миналия век. Днес странният политически живот в Австрия вече не е изолирано явление. Той е част от солидна тенденция в цяла Европа.

А и не само в Европа. Тази тенденция се е разпростряла и отвъд Атлантика с тръмпизма, който заплашва да разцепи или да завладее Републиканската партия.

Крайнодесни популистки движения влязоха в управляващите коалиции във Финландия и Норвегия. Те влияят на политическия дневен ред в Дания и Холандия. В Германия, която сякаш беше имунизирана срещу тази зараза, антиимигрантски настроената партия "Алтернатива за Германия" наскоро събра между 12 и 24 процента от гласовете на регионалните избори в три федерални провинции. В Хърватия министърът на културата се опитва да реабилитира фашистките идеи на усташите.

Тези събития като цяло бяха приети за негативни, но маргинални - все пак центърът все още се държеше. И тогава "нелибералната вълна" заля Централна Европа, като се следваше примера на унгарския премиер Виктор Орбан. Полша и Словакия в момента се управляват от антиимигрантски настроени, евроскептични партии.

Но изборът на крайнодесен президент в Австрия ще бъде качествено нова ситуация, тъй като това ще означава, че феноменът вече е излязъл извън посткомунистическото пространство, където все пак популитските правителства биха могли да се приемат за преходен етап за младите демокрации. Австрия обаче не е нова страна за Европа. Тя е част от стара Европа.

Трудно ни е да обясним възхода на крайната десница в различните му проявления. Да, имиграцията играе важна роля, но динамиката на този процес се наблюдава още отпреди бежанската криза.

Кризата с еврото също не помага като обяснение. Високата безработица е изключително важен въпрос във Франция и Австрия, но не и във Великобритания. Хаосът в арабския свят след фиаското на оглавеното от САЩ нахлуване в Ирак подклажда нови войни в Близкия изток и терористични атентати в Европа, което засилва усещането за несигурност.

Глобализацията, загубата на работни места за средната класа, увеличаващото се неравенство и притесненията за бъдещето на европейския социален модел създадоха огромна вълна на разочарование. Навсякъде гневът към управляващите елити и традиционните институции се е превърнал в неотменна част.

Звучи ли познато? Да, това е трансатлантически феномен. Застанали на гребена на вълната на това недоволство Доналд Тръмп, Борис Джонсън и Марин льо Пен правят тук-там по някое немислимо допреди десет години изявление.

Като приемаме ежедневните словесни нападки срещу имигрантите ("Те носят болести"), Европейския съюз ("той е като Хитлер", иска да наложи властта си над Европа), исляма (не е част от Европа; трябва да се забрани на мюсюлманите да влизат в САЩ), призивите за връщане на изтезанията, ние легитимираме публичен дискурс, който един ден може да бъде претворен в политически решения.

Както повечето десно- и левоцентристки лидери, президентът Барак Обама разбира това. В деня след първия тур на австрийските президентски избори той предупреди в реч в германския град Хановер за "пълзящото разпространение на онзи вид политика, срещу който европейският проект бе създаден: манталитета на противопоставянето, ние срещу тях, който стоварва вината за проблемите ни върху другите."

"Нашият прогрес", посочи Обама, "не е даденост".

Но докато либералният ред бива унищожаван от многобройни сили, от Вашингтон не се чува признание, че този феномен има глобални и исторически измерения. И тук не става дума само за Европа. Симптомите, които са характерни за възхода на тръмпизма, са същите като на това "пълзящо разпространение", за което Обама говори. Наскоро папа Франциск призова лидерите да "обновят европейската идея". Ами самата идея за Запада също има сериозна нужда от обновление.

На 14 август 1941 г., докато Европа е погълната от войната, Франклин Д. Рузвелт и Уинстън Чърчил се срещат на борда на американския ескадрен миноносец "Огъста" и изработват Атлантическата харта. В този кратък документ са записани осем общи принципа, на които двамата лидери възлагат "надеждите си за по-добро бъдеще на света".

Десетилетия наред тези принципи, сред които са "свободата от лишенията и страха" и "по-добри стандарти на труд, икономически просперитет и социална сигурност", ще бъдат разглеждани като вдъхновение за свободния свят. По онова време това са били смели, прогресивни цели. Сега те заслужават обновление.

Както ни казват, президентът Обама работи върху наследството си като държавен глава, което ще остави след края на мандата си - в този контекст визитите в Куба и Хирошима със сигурност са уместни. Но има и друга мисия, която той трябва да предприеме, и тя е при европейците. В противен случай човекът, когото през 2008 г. приветстваха като първия чернокож американски президент, рискува да отиде в историята като последния ръководител на САЩ, управлявал в условията на западния демократичен ред.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Nathan
преди 7 години
"свободата от лишенията и страха"Няколко години по-късно в Ялта, заведно със Сталин, тримата ,,велики демократи" взимат решението за подялбата на Европа и разпарчетосването и на зона на влияние.Причината за днешните конфликти в Близкия изток също може да бъдат датирани по същото време ( бел. френско-английската спогодба за разделяне на Близкия изток). Въпреки това и до днес има някои ,,анализатори", които се опитват да представят ,,черните страници от европейската история", като велик напредък на западната демокрация. Апартейдът в ЮАР също се представя като велко демократично начинание, целящо да приобщи местните към ,,една по-велика култура". Във Великобритания в края на Втората св. война политическата и образователната система напълно изключва от участие жените, т.е половината от населението. Докато в традиционната африканска култура полово разделение не съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis21
преди 7 години
Да не забравим Исландия.50% от народа подкрепя Пиратската Партия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
pinoccio
преди 7 години
Странно е разбирането за това - що е дясно и що е ляво. Партията на свободата в Австрия няма в програмата си по-малко участие на държавата, отколкото при социалдемократите.Разликата е единствено в разбирането по отношение на прилагането на така наречения културен марксизъм. Културният марксизъм няма нищо общо с Маркс, общи са само идеите на пролетариата на Маркс и прокламираните малцинствени групи - разбиване устоите на капиталистическото общество. Партията на свободата е против културния марксизъм, който съсипва западното общество с прайдове, мултикултита и песните на Азис. Затова печелят симпатиите на здравомислещите хора. Държавата е в центъра на доктрината на обявените за крайнодесни формации в Европа. Това са класически леви движения, изчистени от уродливите девиации на съвременните не знам какви управления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
САЩ влязоха в картинката и като една млада империя на 200 г. дойде време и за техният постепенен залез. -------------------------------------------------------------------ако може не постепенен, а скоротечен, на това му казвам аз АМИН !!! .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Не знам кой от какво му е писнало... но знам, че ако не бяха цивилизованите държави - арапите още щяха да са просто едни въшливи камилари, а нигърите щяха да имат средна продължителност на животът под 40 години. На едните белите държави купуват слузта, за чието съществуване арапите нямат никаква заслуга, а на другите - дава колосални помощи и съвременна медицина наготово.В моментът наблюдаваме арапско-нигърското разбиране за благодарност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Проблемите в Близкият изток са заради глобализацията - преди 100 г. когато Англо-Франция правиха граници на държавите по свое усмотрение и интерес без оглед на етническа принадлежност, не се оплакваха. Хитлер показа, че това не трябва да остава така. Но загуби. А те не си взеха урок и организираха "замразяване" на статуквото, за да няма реваншизъм. И да - в Европа обществото е по-интелигентно. Но в Близкия изток им писна от глупости. В рамките на двете световни войни и САЩ влязоха в картинката и като една млада империя на 200 г. дойде време и за техният постепенен залез.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
ето с това се доказва, че хората НЕ ИСКАТ БЕЖАНЦИ .... и не са гостоприемни :)) Нацисти и фашисти са САЩ останалите си защитават интереса ..... е.ба ги у гадовете тея Сашови ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
"Кризата с еврото също не помага като обяснение."Кризата не е с еврото. Кризата беше "финансова", която чрез "Too big to fail" беше пренесена от частният сектор директно на пазара на ДЦК, а после логично и на валутните пазари - чрез централните банки.Сега същата тази криза вече се проявява в политиката, в социалния живот, в моралните устои, водейки краен популизъм след себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
"Трудно ни е да обясним възхода на крайната десница в различните му проявления. Да, имиграцията играе важна роля, но динамиката на този процес се наблюдава още отпреди бежанската криза."Трудно е за някои... основната причина за появата на крайнодесни и националистически партии е икономическа и финансова - нарича се протекционизъм.Хитлер също е избран демократично и също поради икономически причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 6
Императорът
преди 7 години
А, вече пъкна нов термин - Тръмпизъм - нещо като фашизъм или нацизъм - но вместо чичо с малък мустак, чичо с перчем !!! Значи - ако някой властимащ не е политик, стремящ се да изтреби собственият си народ в собствената си държава, в името на абсурдна толерастия, но държавник, който защитава Отечеството си и народът си - тоест ако изпълнява своят ДЪРЖАВНИЧЕСКИ ДЪЛГ, то той е крайно десен, тръмпист, фашист и не знам какъв?И стига писали за обонго - само след няколко месеца обонго ще бъде УВОЛНЕН и ще трябва да се радва, ако не бъде изправен пред съдът по обвинения в престъпление срещу човечеството !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още