IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилната индустрия в ЕС предупреждава за катастрофа при Brexit без сделка

Водещи автомобилни групи смятат, че при излизане на Великобритания от ЕС без споразумение ще трябва да се приложат митата на СТО за автомобили

14:33 | 23.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската автомобилна индустрия предупреждава за "сеизмични" и "опустошителни" последствия и „необратими щети“ за сектора при Brexit без споразумение.

Автомобилни търговски организации дават изключително лоша прогноза, ако Европейският съюз (ЕС) и Великобритания не успеят да постигнат споразумение преди крайния срок за Brexit 31 октомври. От бранша заявиха, че в крайна сметка ще струва "милиарди евро", съобщават Ройтерс и АП.

Водещи групи, сред които Европейската асоциация на автомобилните производители, Европейската асоциация на доставчиците на автомобили и 17 национални групи, публикуваха съвместно изявление относно въздействието на сценария „Brexit без сделка“ върху индустрията, в която работят почти 14 млн. души в целия ЕС, включително Великобритания.

В изявлението се казва: „Излизането на Великобритания от ЕС без сделка би предизвикало сеизмично изместване на условията за търговия, като мита за милиарди евро заплашват да повлияят на избора на потребителите и достъпността до продукцията от двете страни на Ламанша“.

„Краят на търговията без бариери може да доведе до вредни смущения в действащия в момента модел на индустрията, като цената на само една минута спиране на производството само във Великобритания възлиза на 54 700 евро (60 000 долара)“, допълва се в позицията.

Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение по въпроси като правата на гражданите, сметката за раздялата с блока, както и за границата с Ирландия, ще трябва да влязат в сила митата, администрирани от Световната търговска организация (СТО). Налогът на СТО за автомобили е 10%.

Кристиан Пежо, председателят на Комитета на френските автомобилни производители, заяви: "Brexit не е само британски проблем. Всички сме загрижени за европейската автомобилна индустрия“.

Майк Хоуз, главен изпълнителен директор на Британската асоциация за автомобили, прогнозира, че Brexit без сделка би имал „незабавно и пагубно въздействие върху индустрията, подкопавайки конкурентоспособността и причинявайки необратими и сериозни щети."

На този фон лидерите на ЕС все още са убедени, че ще има сделка за Brexit в 12 без 5.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още