Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

АВВ приключи продажбата на „Енергийни мрежи“ на Hitachi

Двете компании ще управляват съвместно предприятието, като швейцарската група може да излезе от него 3 години след сделката

АВВ приключи продажбата на „Енергийни мрежи“ на Hitachi

Снимка: АВВ

Швейцарският производител на електрическо оборудване АВВ приключи с процеса по продажба на звеното си за енергийни мрежи на японската корпорация Hitachi, съобщават от АВВ.

Споразумението за придобиването на звеното беше сключено през 2018 г. Цената на сделката е 11 млрд. долара.

АВВ е дългосрочен партньор на Hitachi и първоначално ще запази дял от 19,9% в съвместното предприятие, което ще работи като Hitachi ABB Power Grids със седалище в Швейцария, допълва се в съобщението. Съвместното предприятие е лидер в енергийните системи с годишни приходи от около 10 млрд. долара и приблизително 36 000 служители, обслужващи клиенти в над 90 страни.

Швейцарското дружество може да излезе от съвместното предприятие три години след сключването на сделката.

Още по темата

АВВ ще използва постъпленията от продажбата за програма за обратно изкупуване на акции – нещо, с което се ангажира още при договарянето на сделката.

Продажбата позволява на АВВ да се съсредоточи върху ключовите пазарни тенденции и нуждите на клиентите си, като електроснабдяване и електрообзавеждане на транспорта и индустрията, автоматизирано производство, дигитални решения и все по-устойчива производителност, посочва швейцарската компания в съобщението си.

Компанията планира да върне на акционерите нетни парични постъпления в размер на 7,6–7,8 млрд. долара от продажбата на „Енергийни мрежи“. Първоначално АВВ възнамерява да стартира програма за обратно изкупуване на акции в размер на 10 процента от емитирания акционерен капитал малко след публикуването на финансовите резултати от второто тримесечие на 2020 г. Това представлява около 180 млн. акции.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Испанците се питат къде е бившият крал Хуан Карлос