IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатската банка за развитие подкрепя реализацията на Южния газов коридор

Финансовата институция осигурява 1 млрд. долара за разработването на находището Шах Дениз II в Каспийско море

08:33 | 08.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Азиатската банка за развитие предоставя 1 млрд. долара за развитие на находището Шах Дениз II в Каспийско море, става ясно от съобщение на сайта на финансовата институция. Това е едно от най-големите петролни полета в световен мащаб и на него се разчита да захрани Южния газов коридор.

Подкрепата включва предоставяне на заем от 500 млн. долара на компанията за реализация на проекта - SGC, както и още 500 млн. долара под формата на гаранции. 51% от капитала на SGC е собственост на азербайджанското правителство, а 49% са в ръцете на държавната компания Socar.

През лятото азербайджанската компания коментира, че са й нужни 5 млрд. долара, за да финансира разходите си по реализацията на Южния газов коридор. 

От банката посочват, че през 2015 г. вече са отпуснали около 475 млн. долара за разработването на полето Шах Дениз.

"Разработването на находището е от ключово значение за икономиката на Азербайджан, ще допринесе за дългосрочни приходи и диверсификацията на износа на газ за Европа", коментира Шон О`Съливан, генерален директор на банката за Централна и Западна Азия.

Развитието на проекта ще помогне за генериране на икономически растеж, създаване на работни места и ще подсили връзките на Азербайджан със съседните страни и Европа, допълват още от банката.

Разходите за развитието на Шах Дениз II се изчисляват на около 26 млрд. долара. Очакванията са търговската експлоатация на полето да започне през 2018 г.

Южният газов коридор има силната подкрепа на ЕС, защото той ще доведе до диверсификация на газовите доставки. По него и България ще може да получава газ от Каспийския регион, след като бъде изградена връзката между Комотини и Стара Загора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още