IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балканските страни напредват бавно към членство в ЕС

По-късно в понеделник Ангела Меркел ще проведе среща с представители на шест страни от региона за постигане на по-тясно сътредничество

21:30 | 05.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде домакин на среща на върха с шест балкански страни в понеделник за постигане на по-тясно сътрудничество на фона на бавния им напредък към целта за присъединяване към Европейския съюз.

Ройтерс обобщава някои факти за шестте страни-кандидатки от Балканите.

Албания

През март 2020 г. ЕС постигна съгласие Албания, която е член на НАТО, да започне преговори за членство в съюза. Но Албания все още не е получила дата за започване на официални преговори, защото ЕС обвързва напредъка ѝ с този на Северна Македония, която е блокирана в спор с България.

Северна Македония

Подобно на Албания Северна Македония получи одобрение от правителствата на страните членки на ЕС да започне преговори през март 2020 г. Страната преодоля десетилетен спор със съседна Гърция за името си, като се съгласи да бъде наричана Република Северна Македония. Но България, която е член на ЕС, блокира началото на официалните преговори за членство заради езиков спор, който София смята за въпрос на национална идентичност. Нито една страна членка на ЕС не успява да разреши проблема.

Босна и Херцеговина

Босна, която беше във война от 1992 до 1995 г., все още е наблюдавана от мироопазващи сили, ръководени от ЕС. Тя подаде молба за членство в ЕС през 2016 г., която все още не е одобрена. Това означава, че тя все още не е страна-кандидат, въпреки че е смятана за потенциален кандидат.

Косово

Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г., иска да се присъедини към ЕС, но е далеч от постигането на тази цел. Страната трябва да поправи отношенията си със Сърбия чрез преговори с посредничеството на ЕС, които бяха съживени от върховния представител на съюза по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Пет страни членки на ЕС не признават независимостта на Косово – Словакия, Испания, Гърция, Кипър и Румъния.

Черна гора

Черна гора, която се присъедини към НАТО през 2017 г., вече води преговори за влизане в ЕС и Европейската комисия смята, че страната може да стане член на блока по-късно това десетилетие заедно със Сърбия.

Сърбия

Сърбия, която е най-голямата балканска страна извън ЕС с около 7 млн. души население, вече води преговори за членство. Страната е смятана за ключова в региона и ЕС се надява влиянието на Белград на Балканите да подпомогне други реформи. През февруари 2018 г. Европейската комисия съобщи, че Сърбия може да се присъедини към ЕС до 2025 г., макар да уточни, че целта е много амбициозна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още