IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Banca Carige – следващата проблемна италианска банка

Деветата по големина банка в страната има капиталова дупка от 600 млн. евро

08:26 | 05.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След спасяването на Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza в региона Венето в Североизточна Италия сега следващата проблемна банка попада под прожекторите - Banca Carige от Генуа. Нейният борд на директорите ще се срещне скоро, за да обсъди капиталовите планове, предава Ройтерс.

Деветата по големина банка в страната трябва да набере свеж капитал по искане на Европейската централна банка (ЕЦБ) и да намали дела на лошите кредити в своя портфейл. С това банката е изправена пред третото повишение на капитала си от 2014 г. насам. На борсата в Милано книжата на Carige се сринаха с 6% до 20 цента за брой.

Преструктурирането се бави заради спор на ръководството. Наскоро бившият мениджър на UniCredit  Паоло Фиорентино бе назначен за нов главен изпълнителен директор на Carige. Неговият предшественик е бил принуден от основния акционер да напусне след само една година на позицията. Двамата са имали различни виждания по отношение на правилния начин на действие за преодоляване на кризата. 

С капиталов недостиг от 600 млн. евро Carige ще причини много по-малко главоболия, отколкото Veneto Bancа и Banca Popolare di Vicenza, за които правителството в Рим планира да осигури до 17 млрд. евро.

Сумата доведе до голямо облекчение във вътрешния банков сектор. „Нещата изглежда най-накрая се променят към по-добро", казва директор на водеща банка, пожелал анонимност. „Разбира се, все още има цяла планина от лоши кредити, но тя постепенно се свива. Carige е проблем, но далеч по-малък, отколкото банките Veneto", допълва той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Ами те дупките са затова за да бъдат запълвани, особено пък банковите.А защо никой от средите на банкерите не носи никаква отговорност за подобни проблеми, които надминават всякакви определения за безстопанственост и злоупотреби? А те даже и бонуси са получили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
nobel
преди 6 години
На тия проблемни италиански банки члендтвото на Италия в евлозоната пречи ли им да са проблемни, или им помага?! И защо държави, които използват еврото като валута ИМАТ банкови и финансови проблеми, а ние си мислим, че нас като ни приемат в еврозоната проблемите ни из един път ще ПРЕСТАНАТ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още