IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of England обяви изискванията за облигациите за поемане на загуби на банките

Кредиторите ще трябва да издадат облигациите, за да не се налага да бъдат спасявани с пари на данъкоплатците при нова криза

10:49 | 06.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Великобритания за първи път публикува изискванията за това колко облигации за поемане на загуби британските банки трябва да издадат, за да предотвратят бъдещото им спасяване с пари на данъкоплатците, предава Ройтерс.

Облигациите, известни като MREL, са насочени към прекратяване на практиката „твърде големи, за да фалират“. Това означава, че банките ще разполагат с достатъчно ресурси, за да удържат на евентуална криза без намесата на правителството и предоставянето на публични средства.

Облигациите MREL се предвижда да се превръщат в собствен капитал след изгарянето на основните капиталови резерви на съответната банка. Те попадат под обхвата на правото на Европейския съюз и са една от последните реформи, въведени след финансовата криза през 2007-2009 г.

Bank of England обяви, че до 2022 г. MREL ще варира от 21,6% от общата стойност на експозициите за Standard Chartered до 25,9% за Santander UK. Средната стойност за група от осем по-малки банки, включително Metro Bank, Tesco Bank и Virgin Money, е 22%.

До 2020 г. се предвижда да се поддържа междинна цел за MREL.

В предишни случаи, когато са били договаряни такива цели за банков капитал или ликвидност, пазарите са оказвали натиск върху банките да се придържат към целите по-рано от официалния краен срок в опит да се премахнат всякакви съмнения относно платежоспособността.

Регулаторите обаче са загрижени дали пазарите ще могат да поемат всички обеми облигации, които банките в ЕС трябва да издадат, за да се съобразят с крайните срокове. Те се оценяват на около 276 млрд. евро.

Трийсетте най-големи банки в света, включително британските HSBC, Barclays, Standard Chartered и RBS, трябва да спазват по-строг глобален еквивалент на MREL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още