IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of England снижи прогнозата си растежа на Острова през 2011 от 1,8% на 1,4%

Инфлацията в страната може да достигне 5% тази година, но централната банка на Великобритания очаква рязък спад догодина

14:43 | 10.08.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Bank of England понижи прогнозата си за икономическия растеж на Великобритания през 2011 г., предаде АП.

За тази година централната банка на острова предвижда ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,4%, докато предишната прогноза беше за растеж от 1,8 на сто.

Освен това, според институцията инфлацията във Великобритания има „реален шанс“ да удари 5 процента тази година заради високите комунални разходи, но очакванията са за рязък спад догодина.

Въпреки че нивото на инфлацията във Великобритания е над таргета от 2%, Bank of England запази основния лихвен процент на рекордно ниските 0,5% заради бавния икономически растеж.

Централната банка на страната смята, че реалните доходи на населението ще продължават да намаляват, което ще се отрази негативно на вътрешното търсене. Въпреки това обаче за слабия растеж институцията обвинява външни фактори.

Марвин Кинг, управителят на Bank of England, посочи, че най-големите рискове за Великобритания идват от еврозоната. Заради развихрилата се дългова криза, дотук три държави трябваше да бъдат спасявани от Брюксел – Ирландия, Гърция и Португалия, а още две са заплашени – Италия и Испания.

Кинг коментира, че Bank of England може да предприеме още монетарни стимули за насърчаване на икономиката на Великобритания, включително и да разшири обхвата на програмата за изкупуване на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още